Obavijesti

News

Komentari 0

Brnabić raspisala ponovljene izbore u Beogradu za 2. lipnja

Brnabić raspisala ponovljene izbore u Beogradu za 2. lipnja

Ponavljanje beogradskih izbora, poslije optužbi oporbe da su pokradeni, donijelo je nove napetosti između vladajućeg SNS-a i oporbenog korpusa i lijevih i desnih stranaka

VIDEO

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je u srijedu nove izbore u Beogradu za 2. lipnja, nakon što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u gradski parlament na tri konstitutivne sjednice poslije prosinačkih izbora prošle godine nije uspjela osigurati većinu vijećnika.

Ponavljanje beogradskih izbora, poslije optužbi oporbe da su pokradeni, donijelo je nove napetosti između vladajućeg SNS-a i oporbenog korpusa i lijevih i desnih stranaka, a bit prijepora je mogu li se do novog glasanja primijeniti preporuke misije međunarodnih promatrača (ODIHR) da izborni proces bude pošten.

Brnabić je, priopćivši danas odluku o raspisivanju izbora, rekla da su oni pomaknuti  "za posljednji zakonski rok na zahtjev oporbe i izričitu zamolbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

Mještani Banjskog polja gdje je nestala djevojčica (2): 'Nismo čuli nikoga da doziva Danku...'
Mještani Banjskog polja gdje je nestala djevojčica (2): 'Nismo čuli nikoga da doziva Danku...'

"Naša je zajednička obveza i dužnost da izborni dan protekne u najboljem redu. Pozivam sve stranke da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utrka bude poštena i korektna", rekla je Brnabić.

Vladajući SNS nije uspio osigurati većinu vijećnika za formiranje vlasti u srbijanskoj prijestolnici, pa se predsjedništvo SNS-a odlučilo za nove beogradske izbore.

Srpska napredna stranka osvojila  je na lokalnim izborima 17. prosinca prošle godine 49 mandata u Skupštini Beograda, proeuropska oporbena koalicija lijevog centra "Srbija protiv nasilja" (SPN)  43 od ukupno 110 vijećnika, a koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) pet.

Naprednjaci su pokušali na svoju stranu pridobiti vijećnike s izborne liste pokreta "Mi - glas naroda" kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića, ali se ta skupina u međuvremenu podijelila i raspala, a ostatak oporbe ustrajavao je u zahtjevima da se zbog izborne krađe ponove izbori.

Ustaše, banderisti, novi centri svijeta: Putin primio Kusturicu u Moskvi, govorili i o Hrvatskoj
Ustaše, banderisti, novi centri svijeta: Putin primio Kusturicu u Moskvi, govorili i o Hrvatskoj

Oporba od izbornog dana 17. prosinca optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji.

Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači, što je konstatirano i u izvješću OSCE-ove promatračke misije ODIHR, uz preporuke srbijanskim vlastima da osiguraju poštene uvjete za sve sudionike izborne utrke, ponajprije sređivanje popisa birača i stvaranje ravnopravnih medijskih uvjeta , te suzdržavanje od tzv. dužnosničke kampanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić
VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine
UKRALI PA LUKSUZNI ŽIVJELI

VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine

RIJEKA - Dva čovjeka (48,49) su 29. studenoga 2022. godine u garaži trgovačkog centra u Rijeci, počinili razbojništvo nad vozačem-zaštitarom kombi vozila državne tvrtke (FINA) prilikom prijevoza dnevnog utrška novca. Oni su isplanirali razbojništvo tako da su zaštitara, prije ulaska u kombi, uz prijetnju pištoljem zaustavili, razoružali i iz vozila uzeli novac u vrijednosti tadašnjih 5,9 milijuna kuna, odnosno 780 000 eura te pobjegli. Vozilo kojim su se udaljili je također bilo ukradeno, a ukradenim novcem su kupovali nekretnine, vozila, kao i plaćali troškove hedonističkog stila života. Obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu za počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca, a 49-godišnjak je i predan pritvorskom nadzorniku, dok čovjek (48) nije dostupan hrvatskoj policiji, međutim, slijedi njegovo uhićenje na području Europske unije u suradnji s međunarodnim policijskim institucijama.