News

Komentari 6

Brnjac: Imamo preduvjete za dobru turističku sezonu, ali je potrebno pridržavati se mjera

Brnjac: Imamo preduvjete za dobru turističku sezonu, ali je potrebno pridržavati se mjera

Ministrica je još istaknula da je procijepljenost turističkih djelatnika na nacionalnoj razini oko 70 posto, prema evidencijama ministarstva te da to šalje poruku da smo odgovorni i dobar primjer.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je da Hrvatska ima preduvjete za dobru turističku sezonu, no da je važno provoditi epidemiološke mjere, kao i da turisti sada traže ponajprije sigurna odredišta.

Ministrica Brnjac održala je s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave i turističkog sektora Primorsko – goranske županije sastanak o provođenju epidemioloških mjera.

"Kao što znamo, sve županije i stožeri imaju mogućnost uvoditi i strože mjere od nacionalnih. Od svih dionika danas smo čuli dobre brojke, a turisti traže sigurnost. Preporuka je ministarstva da se ne održavaju velike manifestacije, a one koje će se održavati da se održavaju u kontroliranim uvjetima," kazala je, dodavši da danas na snagu stupaju covid potvrde te da je to preduvjet za dobru sezonu, pogotovo u Primorsko-goranskoj županiji.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministrica je rekla da se sastanci održavaju upravo kako bi se našla mjera za događanja koja će biti organizirana, da budu pod strogo kontroliranim uvjetima u suradnji županijskog i gradskog stožera i struke.

Navela je da je prvo pitanje našim predstavnicima na emitivnim tržištima upravo o tome što je napravljeno za sigurnost turista iz tih zemalja.

Na upit imamo li dovoljno kapaciteta s pet zvjezdica, budući da se takav smještaj sve više traži, odgovorila je da smatra da Hrvatska ima dovoljno objekata s pet zvjezdica i s bazenima koje može ponuditi, te da će se i dalje raditi na povećanju smještajnih kapaciteta visokih kategorija.

Po njenim riječima, možemo biti zadovoljni ostvareni dosadašnjim turističkim rezultatima. "Od početka godine do danas 2,6 milijuna turističkih dolazaka, što je 55 posto u odnosu na lani, a cilj nam je u odnosu na rekordnu 2019. biti na nekih 60 posto i mislim da smo na dobrom putu," kazala je.

Ministrica je još istaknula da je procijepljenost turističkih djelatnika na nacionalnoj razini oko 70 posto, prema evidencijama ministarstva te da to šalje poruku da smo odgovorni i dobar primjer.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov kazala je da je važna koordinacija, da sve službe zajednički donose odluke, kako se ne bi dogodilo, kao lani, naglo prekidanje sezone 15. kolovoza. Ocijenila je da je "dobra suradnja između Nastavnog zavoda za javno zdravtsvo, Doma zdravlja i turističkog sektora dovela do dobrih epidemiloških brojki u županiji te da treba jako paziti da te brojke ne eskaliraju."

Na upit o turističkim ambulantama, kazala je da su prije sezone organizirane dodatne ambulante za turiste i dežurstva te je sada preko 50 lokacija na kojima gosti mogu napraviti PCR test ili brze antigenske testove.

Govoreći o manifestacijama, istaknula je da treba paziti da to ne postanu žarišta.

"Velika okupljanja se ne preporučuju," kazala je, dodavši da su danas razgovarali i o korištenju potvrda i nadzoru okupljanja. "Ono što nije potrebno preporuča se odgoditi, a ono što bi se moglo kontrolirati - održati, ali pod strogim nadzorom," rekla je.

Istaknula je da raste potražnja za objektima s pet zvjezdica, za vilama s bazenima koji su izolirane, za nautikom, za svim vrstama izoliranog smještaja, dodavši da "gost traži izoliranost, ne traži velike manifestacije i okupljanja, dapače, zazire od toga." Naglasila je da su objekti s pet zvjezdica u odnosu na lani i 100 posto traženiji.

Irena Peršić Živadinov navela je da je u Primorsko-goranskoj županiji ove godine ostvareno više od 2,1 milijuna noćenja, od toga 1,5 milijuna u lipnju te da to govori da gosti sve više dolaze i da treba opreza, kako bi se zadržala dobra epidemiološka situacija.

Predsjednik Uprave crikveničkog Jadrana Goran Fabris smatra da su ispunjeni svi preduvjeti da sezona bude jako dobra.  "Ako ne budemo pazili, riskirat ćemo da se vratimo na ono što nam se dogodilo lani, upozorio je.

 

Najčitaniji članci