Obavijesti

News

Komentari 21

Brnjac: 'Narančasta boja na karti nam je dobro upozorenje'

Brnjac: 'Narančasta boja na karti nam je dobro upozorenje'

Kaže kako razumije apel turističkog sektora za spas sezone. Komentira kako moramo razmišljati kako spustiti brojke i opet doći u 'zeleno'.

U Dnevniku HTV-a gostovala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gdje je naglasila da je važno da se pridržavamo mjera ako želimo spasiti turističku sezonu.

Brnjac je rekla da je na današnji dan 730 tisuća turista u Hrvatskoj što je 150 tisuća više nego u isto vrijeme prošle godine. Dodaje da je tradicionalno najviše turista iz Njemačke te Slovenije, Austrije i Poljske. Najposjećenija je Istarska županija, uz Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku.

Europski centar za prevenciju bolesti: 'Zbog delta varijante očekujemo porast zaraženih'
Europski centar za prevenciju bolesti: 'Zbog delta varijante očekujemo porast zaraženih'

Komentirala je predviđanje Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da će od 1. kolovoza naglo porasti broj zaraženih covidom-19 i trebamo li se bojati naglog sloma sezone. Kaže kako nam je narančasta boja dobro upozorenje da se moramo cijepiti i pridržavati epidemioloških mjera.

- Upozorenje je i današnje izvješće ECDC-a da je delta-soj ovdje i da se jako brzo širi. Ono o čemu prvenstveno moramo voditi računa je vlastito zdravlje.

Kaže kako za sada nemamo upita iz drugih zemalja vezano uz narančasti status jadranskih županija. Kaže kako su krenuli po županijama da vide koliko se pridržavaju mjera. Dodala je da su organizirali sastanke s cijelim turističkim sektorom jer se događanja i manifestacije moraju odvijati u kontroliranim uvjetima kako bi sačuvali sezonu, ali i turističku godinu.

- Moramo razmišljati i o jeseni, turistička sezona ne mora završiti s krajem kolovoza, ona može trajati i u rujnu i listopadu i mi moramo voditi računa i o tom aspektu.

Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti EU-a
Hrvatska obala više nije zelena na novoj korona-karti EU-a

Brnjac kaže kako razumije apel turističkog sektora za spas ovogodišnje sezone. Komentira kako moramo razmišljati kako spustiti brojke i opet doći u 'zeleno'. Dodaje da nam ne treba puno za to uz kontrole događanja, odgovorno ponašanje, cijepljenje i pridržavanje svih mjera.

Komentirala je i činjenicu da većinu naših kapaciteta čine mali privatni iznajmljivači te da situacija sa cijepljenjem u Dalmaciji nije najbolja. Kaže kako na terenu čuje kako mali privatni iznajmljivači od gostiju dobivaju upite jesu li i oni cijepljeni.

Naglašava da bi se svi trebali cijepiti prvenstveno zbog sebe te dodaje da su zbog toga krenuli sa Safe Stay projektom u koji su bili uključeni i privatni iznajmljivači.

'Iskustvo prošle sezone nam pokazuje da je malo dana trebalo da uđemo u crveno'
'Iskustvo prošle sezone nam pokazuje da je malo dana trebalo da uđemo u crveno'

Brnjac kaže da su turistički djelatnici bili jedna od prioritetnih skupina za cijepljenje, a podaci o njihovoj procijepljenosti variraju od županije do županije.

- Istarska i Dubrovački-neretvanska županija prednjače po dobroj procijepljenosti turističkih djelatnika. Prema podacima kojima mi raspolažemo oko 70% turističkog sektora se cijepilo, kaže Brnjac.

Komentirala je i današnju najavu premijera Plenkovića kako će se i turisti kod nas moći besplatno cijepiti. Kaže da će to biti organizirano najjednostavnije moguće, kao što se i građani mogu cijepiti na punktovima za cijepljenje. Dodaje da će sve biti evidentirano, a poruku o tome su već poslali direktorima HTZ-a i emitivnim tržištima.