Obavijesti

News

Komentari 2

Brnjac: Oporezivanje privatnog turističkog najma tema je i u EU

Brnjac: Oporezivanje privatnog turističkog najma tema je i u EU

Ministrica turizma Nikolina Brnjac kaže da je već s 1. siječnjem na snagu stupila direktiva o razmjeni podataka između internetskih platformi (rezervacijskih) i povezivanju s poreznim sustavima svake države članice

VIDEO

Privatno turističko iznajmljivanje i porez na dohodak od tog najma teme su o kojim se kao uz još nekoliko direktiva i uredbi raspravlja i na razini EU-a, u što su uključene sve članice, a kada budemo imali više informacija o tome obavijestit ćemo javnost, izjavila je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministrica je to rekla nakon predstavljanja rezultata završenih javnih poziva za bespovratna sredstava iz NPOO-a za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu, komentirajući poruke iz HUP-a da treba povećati oporezivanje turističkih iznajmljivača "paušalaca" te da rentijerstvo treba oporezivati kao druge vrste dohotka, primjerice plaće.

EU je ipak odgodila odluku o zabrani benzinaca i dizelaša
EU je ipak odgodila odluku o zabrani benzinaca i dizelaša

Ministrica je dodala da se na razini EU raspravlja o mnogo direktiva, pa i onoj naziva "short rentals", kao i da je već s 1. siječnjem ove godine na snagu stupila direktiva koja govori o razmjeni podataka između internetskih platformi (rezervacijskih) i povezivanju s poreznim sustavima svake države članice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

To je ocijenila velikim iskorakom te dodala da se i dalje raspravlja kakav će biti sustav oporezivanja.

Vizek: Nisko oporezivanje potiče sadašnju strukturu smještaja

Na isto pitanje je odgovorila i Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, Zagreba, koja je bila na predstavljanju rezultata javnih poziva u MINTS-u, napominjući da "znamo kako je turističko iznajmljivanje jedno od najmanje oporezivanih djelatnosti u Hrvatskoj i to onda naravno stvara poticaj za novu ponudu apartmana, stanova i obiteljskih kuća za najam".

Wolt o prosvjedu: Ne radimo razliku između stranih i naših radnika, a svi imaju ugovore
Wolt o prosvjedu: Ne radimo razliku između stranih i naših radnika, a svi imaju ugovore

Smatra da stoga i nije čudno što je struktura smještaja u hrvatskom turizmu takva kakva jest (s većinom kreveta u privatnom smještaju) i nešto što se ne može tako lako promijeniti, a s obzirom da je nedostatak tog poreza jedan od glavnih faktora toga, to jednostavno treba promijeniti.

"Čuli smo i da se na razini EU priprema direktiva za to, a i znamo da na razini Europske komisije postoje mnoge inicijative o uređivanju privatnog iznajmljivanja i vjerujem da će tu biti velikih napredaka i da će se provesti i u hrvatskom zakonodavstvu kako bi se i struktura smještaja u turizmu promijenila s ciljem većeg udjela kolektivnog smještaja tj. hotela i sličnog”, kazala je Vizek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić
VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine
UKRALI PA LUKSUZNI ŽIVJELI

VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine

RIJEKA - Dva čovjeka (48,49) su 29. studenoga 2022. godine u garaži trgovačkog centra u Rijeci, počinili razbojništvo nad vozačem-zaštitarom kombi vozila državne tvrtke (FINA) prilikom prijevoza dnevnog utrška novca. Oni su isplanirali razbojništvo tako da su zaštitara, prije ulaska u kombi, uz prijetnju pištoljem zaustavili, razoružali i iz vozila uzeli novac u vrijednosti tadašnjih 5,9 milijuna kuna, odnosno 780 000 eura te pobjegli. Vozilo kojim su se udaljili je također bilo ukradeno, a ukradenim novcem su kupovali nekretnine, vozila, kao i plaćali troškove hedonističkog stila života. Obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu za počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca, a 49-godišnjak je i predan pritvorskom nadzorniku, dok čovjek (48) nije dostupan hrvatskoj policiji, međutim, slijedi njegovo uhićenje na području Europske unije u suradnji s međunarodnim policijskim institucijama.