Obavijesti

News

Komentari 51

Brođane i dalje truju: Posjetila ih Kolinda, ali ne diše se lakše

Brođane i dalje truju: Posjetila ih Kolinda, ali ne diše se lakše
1

Hrvatska predsjednica posjetila je Slavonski Brod zbog onečišćenja zraka u tom gradu. Građani su skeptični i ne vjeruju da će ona uspjeti riješiti problem s rafinerijom iz Bosanskog Broda...

VIDEO

Brođanke i Brođani udišu zagađeni zrak i truje ih prekosavska rafinerija. Dolazak predsjednice je veliki pozitivan iskorak u dobrom smjeru, ali dok se ne krene s realizacijom i dalje ćemo vršiti pritisak te se boriti, tvrdi Karmen Dizdar-Grgurević iz građanske udruge Brođani za Brod.

Slavonski Brod jučer je posjetila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Sudjelovala je na sastanku o rješavanju zagađenja. U Slavonski Brod došla je samo nekoliko dana nakon boravka u Rusiji i razgovora s Vladimirom Putinom. Rafinerija u Bosanskom Brodu, koja je glavni izvor zagađenja, u vlasništvu je ruskog Zarubežnjefta. Putin je Hrvatskoj ponudio dodatni plin i zaštitu Slavonskog Broda od zagađenja.

- Ma ne vjerujem da ona sa svoje pozicije može išta riješiti, čak ni puno manje stvari, a kamoli ovo - komentirala je Brođanka Andreja Dorić.

Već gotovo deset godina traje borba ljudi protiv onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu koji je posljedica zagađenja iz rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Rafinerija kao pogonsko gorivo koristi mazut ili naftu i tako znatno onečišćuje zrak i zagorčava svakodnevni život svim Brođanima. Tamošnji stanovnici konstantno se žale na nesnosan smrad, a podaci mjerne postaje pokazuju da su koncentracije sumporovodika i benzena nekoliko puta veće od graničnih vrijednosti.

- Nečisti zrak je ono po čemu je Slavonski Brod poznat - s podsmijehom govori Dizdar-Grgurević. Početkom listopada dogovoreno je da bi za godinu dana rafinerija trebala početi koristiti plin iz Hrvatske kao pogonsko gorivo. Zarubežnjeft ugovorio je dostavu plina s hrvatskom tvrtkom Crodux plin. Članovi brojnih građanskih udruga koje se bore protiv onečišćenja ipak se nadaju da će plinofikacija rafinerije pridonijeti znatnijoj kvaliteti njihova života.

- Rafinerija nije jedini, ali je dominantan zagađivač. Kad bi se to riješilo, sigurno bi došlo i do smanjenja kardiovaskularnih, plućnih i drugih bolesti koje su posljednjih godina u porastu među građanima - tvrdi Peter Tot-Đerđ iz Građanske inicijative “Za čisti zrak”.

Smatra i kako bi se taj posao mogao završiti kroz šest mjeseci, no, kaže, ni godina dana nije puno ako će se problem zaista sanirati. U Slavonskom Brodu, naime, ima djece u dobi od osam godina koja nikad nisu disala čisti zrak.

Predsjednica: Uskoro će biti potpisan protokol

- Ruska Federacije je u potpunosti posvećena tomu da se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu u potpunosti riješi. Rafinerija u Bosni će napraviti modernizaciju i prebacivanje na korištenje plina. Uskoro će biti potpisan protokol između nadležnih ministarstva u Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Danas smo čuli iz našeg ministarstva zaštite okoliša i energetike da bi to moglo biti 31. listopada ove godine i onda će se krenuti u realizaciju projekta između vlasnika rafinerije Zabružnjefta i Croduxa. Doći će do prenamjene produktovoda od Slobodnice do Broda kroz koji će se plinom opskrbljivati isključivo rafinerija  - rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Na novinarsku konstataciju da u susjednoj BiH postoji nezadovoljstvo što se protokol potpisuje s nadležnim institucijama u Republici Srpskoj predsjednica RH je rekla da je to isključivo zbog toga što nije riječ o plinofikaciji tog entiteta i Bosne I Hercegovine već isključivo jednog komercijalnog objekta s druge strane granice. Pitanje da li je trebalo provesti natječaj kako se ne bi pogodovalo jednom gospodarskom subjektu Grabar Kitarović je rekla da bi to pitanje trebalo postaviti nadležnom resornom ministarstvu i da je najbitnije da se taj projekt izvede što prije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...