News

Komentari 5

Brod sa 118 migranata čeka ulazak u luku Italije ili Malte

Brod sa 118 migranata čeka ulazak u luku Italije ili Malte

Prva akcija spašavanja vodila se u međunarodnim vodama, blizu Italije i Malte, a druga u malteškoj zoni potrage i spašavanja, navodi nevladina organizacija...

Brod Ocean Viking, koji je u četvrtak na Sredozemnom moru spasio 118 migranta što su bježali iz Libije, već je poslao "tri zahtjeva" Italiji i Malti kako bi mu odobrile pristajanje u nekoj luci, rekla je u ponedjeljak za AFP nevladina organizacija koja je unajmila brod.

No, dodao je tijekom večeri SOS Mediterranee, Italija je prihvatila zahtjev jednog migranta za medicinsku evakuaciju. On je odmah u četvrtak smješten u izolaciju zbog povišene temperature, u prilikama zdravstvene krize uzrokovane korona virusom. Njegovo se stanje "pogoršalo tijekom dana" i predviđa se njegov prelazak na brod talijanske obalne straže oko 23.00 sata, dodaje nevladina organizacija.

Brod-bolnica SOS Mediterraneea trenutačno je između malteške i talijanske obale, dok čeka odobrenje za ulazak u luku.

- Poslali smo tri zahtjeva, u petak ujutro, u subotu i danas (ponedjeljak) u kasnim prijepodnevnim satima, ali nismo primili odgovor, čak ni potvrdu o njihovu primitku - od nadležnih vlasti, izrazila je žaljenje glasnogovornica nevladine organizacije Laurence Bondard novinaru AFP-a  koji je bio na Ocean Vikingu.

- To je neprihvatljivo i nezakonito po međunarodnom pomorskom pravu koje jasno kaže: svakome tko je spašen na moru mora se osigurati što brže iskrcavanje na sigurno mjesto - dodala je. 

Prva akcija spašavanja vodila se u međunarodnim vodama, blizu Italije i Malte, a druga u malteškoj zoni potrage i spašavanja, navodi nevladina organizacija.

- Pozivamo talijanske i malteške vlasti da odmah reagiraju i da budu solidarne - zatražila je nevladina organizacija, koja je prije tjedan dana ponovo počela organizirati svoje akcije nakon tromjesečnog zastoja zbog zdravstvene krize.

Pristajanje brodova s migrantima i dalje je podložno strogim pravilima zbog epidemije COVID-a 19. Dvadeset osam od 209 migranata koje je njemačka nevladina organizacija Sea Watch spasila na Sredozemnom moru i smjestila u karantenu na trajektu u sicilijanskoj luci bilo je prošlog tjedna pozitivno na koronavirus.

Malteške vlasti su uvele sličan sustav karantene na moru na turističkim brodovima.

Najčitaniji članci