Obavijesti

News

Komentari 29

Brodosplit: Ministarstvo daje legitimitet nelegalnom štrajku

Brodosplit: Ministarstvo daje legitimitet nelegalnom štrajku
1

Iz Uprave Brodosplita su poručili kako je izjava Ministarstva rada da Brodosplit d.d. nije samo 'obična privatna tvrtka', izrazito apsurdna i da ju je vrlo teško protumačiti

VIDEO

Iz Uprave Brodosplita reagirali su na apele ministra Miranda Mrsića, podsjećajući ih kako oni ni u jednom trenutku nisu i neće izbjegavati socijalni dijalog sa sindikatima i radnicima. U priopćenju kažu kako je taj socijalni dijalog grubo prekinut baš od strane sindikalnih čelnika i dijela radnika, koji su organiziranjem nelegalnog štrajka, nasilnim upadom u zgradu i tjeranjem zaposlenika iz kancelarija počeli voditi politiku socijalnog dijaloga 'preko nišana'.

- Podsjetimo, to je bio logični nastavak ratne retorike sindikata koji su prije privatizacije javno govorili kako će prije osnovati 'Nezavisnu državu Brodosplit' nego dozvoliti da škver kupi samoborski DIV. Stalno zanemarivanje ove činjenice govori kako Ministarstvo rada ima vrlo zločeste i nečasne namjere u svojim javnim istupima kada je riječ o trenutnoj situaciji u Brodosplitu..., stoji među ostalim u priopćenju iz Uprave Brodosplita u kojem drže kako je ovakvo  javno istupanje Ministarstva rada jeftini pokušaj sakupljanja političkih bodova.

Također, odbacuju insinuacije da se u Brodosplitu ne poštuje Kolektivni ugovor.

- Kolektivni ugovor se poštuje u Brodosplitu d.d. i takozvanim starim društvima, za koje je isti i potpisan, a u ostalim, novim društvima (u kojima je, istina, zaposlen veći dio radnika), na snazi je Pravilnik o radu. To je sukladno svim zakonskim propisima i preuzetim obvezama DIV-a u privatizaciji Brodosplita. Da je tome tako dovoljno govori činjenica da sindikati u Brodosplitu ni jednim pravnim aktom, tužbom ili nekim drugim pravnim činom nisu pokušali osporiti tu činjenicu. Tvrdnju Ministarstva rada kako, zbog potpisanih obveza iz Ugovora o privatizaciji škvera, Brodosplit nije 'obična privatna tvrtka' prilično je teško protumačiti. Ako to znači da Ministarstvo rada mora ažurnije pratiti socijalnu situaciju u Brodosplitu, tada ona ima smisla. Ali ako to znači da bi u Brodosplitu trebali biti na snazi neki drugi zakoni osim onih hrvatskih, tada je ta tvrdnja izrazito apsurdna, kažu u Brodosplitu. 

Na kraju su naglasili kako je iznimno opasna tvrdnja Ministarstva rada da je 'neprihvatljiva poruka koju Tomislav Debeljak šalje najavljenim otkazima, a koja glasi: Budete li štrajkali dobit ćete otkaz' jer se nije radilo o legalnom štrajku, već o nelegalnom i nasilnom prosvjedu.

- Ministarstvo rada na ovaj način legitimira nelegalni štrajk i nasilno ponašanje, što je sramotno i krajnje opasno djelovanje državne vlasti, zaključuju iz Uprave Brodosplita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.