Obavijesti

News

Komentari 0

Brojni posjetitelji tri su dana uživali u najboljim istarskim pršutima na festivalu u Tinjanu

Brojni posjetitelji tri su dana uživali u najboljim istarskim pršutima na festivalu u Tinjanu

Treće izdanje Ljetnog festivala istarskog pršuta u Tinjanu oduševilo je strane i domaće turiste. Ovakva događanja pokazuju da hrvatski turizam nisu samo plaže, već da i untrašnjost nudi obilje zanimljivih sadržaja

VIDEO

I dok posljednjih dana mnogi spominju nezadovoljstvo intenzitetom turističke sezone i takozvanu “srpanjsku rupu”, u srcu Istre posve drugačija priča. Treće i dosad najposjećenije izdanje Ljetnog festivala istarskog pršuta u Tinjanu okupilo je brojne ljubitelje kralja delicija, pa su se od četvrtka do subote kušali najbolji proizvodi istarskih pršutara uz birana vina i obilje zabave.

Inače, Tinjan jedini u Istri nosi epitet "općine istarskog pršuta".

U debeloj hladovini parka ispred općinske zgrade svoje su delicije na stol stavili istarski pršutari -  Antolović, Dujmović i Milohanić iz općine Tinjan, Franjul iz susjedne općine Sveti Petar u Šumi, pršutana Buršić iz Vodnjana te pršutana Tomaso iz Sv. Lovreča.

Istarski pršutari na ovom Festivalu predstavljaju svoje pršute, među kojima su najbolji primjerci i nositelji europske Zaštićene oznake izvornosti (ZOI), uz druge tradicionalne istarske suhomesnate proizvode od svinjskog mesa poput kobasica, zarebnjaka, pancete i vratine.

Udruga proizvođača istarskog pršuta trenutačno okuplja 17 članova, a svi oni zajedno godišnje proizvode oko 20.000 komada pršuta, dok je u sustavu certificirane proizvodnje istarskog pršuta s europskom Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) 11 proizvođača. 

Cijelu priču u Tinjanu upotpunili su i gosti iz Dalmacije i Slavonije,  pršutana Perajice iz Drniša koja je predstavila svoj čuveni drniški pršut te pečenicu, pancetu, kobasice, buđolu i sir iz Trilja, dok je OPG Hrvoje Kraljik iz Belišća ponudio reprezentativan izbor slavonskih suhomesnatih specijaliteta - kulen, kulenovu seku, slavonsku kobasicu, pečenicu, slaninu i čvarke, uz jednu svoju inovaciju, domaću salamu od divlje svinje i crne slavonske svinje.

Našlo se tu i drugih istarskih domaćih proizvoda, ali i zanimljivosti poput čipsa od istarske pancete koji jedini u Istri proizvode majstori iz pršutane Buršić.

Posjetitelji su zbog svega istinski uživali tijekom tri dana koja su itekako pokazala da hrvatski turizam nisu samo obala i plaže.

Unutrašnjost Istre postaje sa svakom godinom sve privlačnija turistima, osobito stranim, te nudi brojna odlična događanja, a Ljetni festival istarskog pršuta u Tinjanu svakako je jedno od njih.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...