Obavijesti

News

Komentari 11

Brz ko' metak: Od Londona do Sydneya letjet će samo pet sati

Brz ko' metak: Od Londona do Sydneya letjet će samo pet sati
3

JAČI OD CONCORDEA Od 2025. godine trebao bi početi letjeti sjajni futuristički britanski zrakoplov koji je dvostruko brži od legendarnog umirovljenog Concordea

VIDEO

Maksimalna brzina 4400 kilometara na sat, visina leta 19.000 metara, London - New York za manje od dva sata. To su brojke koje uglavnom opisuju borbene mlažnjake, no od 2025. godine bit će uobičajenije u civilnom zrakoplovstvu, tvrde u tvrtki HyperMach, koja je na pariškom Air Showu predstavila studiju ekskluzivnog aviona budućnosti.

Zrakoplov SonicStar trebao bi biti završen 2021. godine kad će početi prva testiranja. Četiri godine poslije trebao bi odraditi 
prvi komercijalni let.

- Osmislili smo revolucionarni motor, koji će avion tjerati dosad nedostižnim brzinama, a istodobno će trošiti puno manje goriva i biti manje štetan za okoliš - rekao je direktor britanske tvrtke Richard Lugg.

Ne znaju se detalji o unutrašnjosti i komforu SonicStara, zasad su otkrili samo da će moći prevoziti dvadeset putnika te da je dvostruko brži od Concordea.

Legendarni zrakoplov dugo je bio simbol luksuza i ekskluzivnosti. No nakon fatalne nesreće u Francuskoj 2000. godine četverosatni let iz Pariza ili Londona prema New Yorku ukinut je tri godine poslije.

Njegov nasljednik bit će kudikamo pouzdaniji, a moći će letjeti na 18.900 metara i skratiti let od Londona do Sydneya s 20 na samo pet sati. Na tim visinama golim okom se vidi Zemljina zakrivljenost.

U Hypermachu nisu otkrili od kakvih će materijala izraditi futuristički dizajniran SonicStar ni koliko će stajati zrakoplov. Motori će koristiti 30 posto više snage iz goriva od Concordea, koji su često kritizirali kao vrlo neisplativ projekt. Poseban dizajn omogućit će najbržem komercijalnom avionu da probija zvučni zid bez uobičajene zaglušujuće buke.

Prosječna cijela karte za Concorde bila je oko 40.000 kuna. Koliko će stajati vožnja SonicStarom još se ne zna, ali sigurno neće biti jeftinija od putovanja “sporim” britansko-francuskim avionom. No onima dubljeg džepa let će biti nezaboravan.    

Maksimalna brzina: 3,6 maha (4410 km/h)    

Prosječna brzina: 3,1 mah (3797 km/h)    

Motori: 2x SonicBlue S-MAGJET Hybrid Supersonic 4000-X

Potisak: 24.811 kilograma    

Površina krila: 167 m2    

Dužina zaustavljanja: 1463 m    

Maksimalni dolet: 11.112 kilometara    

Maksimalna visina leta: 18.900 metara    

Dužina: 64 metara    

Najveća visina kabine: 
2,6 metara    

Najveća širina kabine: 
2,7 metara    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.