Obavijesti

News

Komentari 6

Brzu istragu ubojstva novinara traži čak 36 zemalja UN-a

Brzu istragu ubojstva novinara traži čak 36 zemalja UN-a
1

Nevladina organizacija Human Right Watch ističe da je ovo prvi put da je skupina zemalja u Vijeću za ljudska prava odlučila donijeti zajedničku izjavu o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji

VIDEO

Trideset šest zemalja u četvrtak je zatražilo u UN-u od Rijada da provede "brzu i temeljitu" istragu o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu kako bi se kaznili krivci.

"Najoštrije osuđujemo ubojstvo novinara Jamala Khashoggija za koje je Saudijska Arabija potvrdila da se dogodilo u njezinu konzulatu u Istanbulu", rekao je islandski veleposlanik Harald Aspelund u svom istupu u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?
Je li hakirani mobitel presudio novinaru Jamalu Khashoggiju?

"Istrage (...) moraju biti brze, djelotvorne i temeljite, neovisne i nepristrane te jasne. Krivci moraju položiti račun", dodao je, govoreći u ime trideset šest zemalja, među kojima su mnoge europske te Australija, Kanada i Novi Zeland.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Saudijski izaslanik u Vijeću, Abdulaziz Alwasil "osudio je to što neke zemlje zloupotrebljavaju Vijeće koristeći se zajedničkim izjavama u političke svrhe". "Upletanje u unutarnje stvari u ime zaštite ljudskih prava napad je na naš suverenitet", istaknuo je.

Ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, povremenog suradnika lista The Washington Post, čije truplo još nije pronađeno, potaknulo je gnjev u međunarodnoj zajednici i narušilo ugled Saudijske Arabije, napose prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Na raspravama u UN-u zemlje mogu govoriti o čemu žele. Nevladina organizacija Human Right Watch ističe da je ovo prvi put da je skupina zemalja u Vijeću za ljudska prava odlučila donijeti zajedničku izjavu o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji.

Tužitelj traži smrtnu kaznu za ubojice novinara Khashoggija
Tužitelj traži smrtnu kaznu za ubojice novinara Khashoggija

Islandski veleposlanik je pozvao Saudijsku Arabiju da "objavi sve informacije kojima raspolaže i u cijelosti surađuje u svim istragama o ubojstvu, pa i u istrazi koju vodi UN-ova posebna izvjestiteljica za izvansudska pogubljenja" Agnes Callamard.

Potonja, koja ima mandat UN-ova Vijeća za ljudska prava, istaknula je 7. veljače nakon povratka iz posjeta Turskoj tijekom kojega je htjela rasvijetliti to ubojstvo, da su Khashoggijevo "ubojstvo planirali i počinili predstavnici države Saudijske Arabije".

"Okolnosti" Khashoggijeve smrti "potvrđuju da se novinare mora štititi i braniti slobodu govora posvuda u svijetu", zaključio je Aspelund.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1