Obavijesti

News

Komentari 69

Bubaš: 'Dosad smo detektirali 180 slučajeva gripe. Vrhunac nas čeka u veljači. Cijepite se'

Bubaš: 'Dosad smo detektirali 180 slučajeva gripe. Vrhunac nas čeka u veljači. Cijepite se'

Bubaš je rekla kako je ove godine nabavljeno više cjepiva. Ne isporučuje se cijela količina odjednom nego u valovima i ako cjepiva jedan tjedan nema, znači da će ga biti sigurno idući tjedan

VIDEO

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a rekla je kako je potrošnja cjepiva protiv gripe dobra što govori da su građani osviješteni i da vjeruju cjepivu.

- Edukativni projekt kao što je "Ove sezone nosi se zdravlje", podsjeća nas na COVID, ali i gripu, te štetne učinke koje dijele obje bolesti. Ovim projektom naglašavamo da je potrebno misliti kako su dijabetes i plućne bolesti podloga za razvoj teške kliničke slike i komplikacije koje slijede, a uzrokovane su gripom. Zato je dobro cijepiti se - rekla je Bubaš u Dobro jutro, Hrvatska.

Dodala je kako je cijepljenje protiv gripe započelo te se odvija paralelno s cijepljenjem protiv COVID-19. Standardno cijepljenje protiv gripe odvija se u ambulantama liječnika obiteljske medicine. HZJZ i županijski zavodi za javno zdravstvo omogućuju cijepljenje protiv gripe u svojim epidemiološkim ambulantama gdje se može cijepiti i protiv koronavirusa.

Kako prepoznati razliku između gripe, korone i dječjih viroza? Liječnici savjetuju na što paziti
Kako prepoznati razliku između gripe, korone i dječjih viroza? Liječnici savjetuju na što paziti

- CDC je rekao da se može u isto vrijeme, samo u drugo anatomsko područje, primiti cjepivo protiv COVID-19 i cjepivo protiv gripe - rekla je Bubaš.

Zrinka Mach, predsjednica nacionalnog saveza dijabetičkih udruga, rekla je kako je da dijabetičare prevencija gripe izuzetno važna.

- Osobe sa šećernom bolesti trebale bi se cijepiti protiv svih respiratornih infekata jer su u povećanom riziku za razvoj teških oblika bolesti, hospitalizacije, potpore kisikom, mehaničke ventilacije i povećane smrtnosti. Moramo znati da je tri do šest puta veći rizik kod osoba sa šećernom bolesti da će završiti na hospitalizaciji, da imaju četiri puta veći rizik da će završiti u jedinici intenzivnog liječenja i šest puta veći rizik da će imati smrtni ishod razliku od osoba koje nemaju šećernu bolest, rekla je Mach i pozvala sve dijabetičare, koji to već nisu učinili, da se cijepe protiv gripe.

Ukoliko dijabetičar dobije gripu, važno je da se javi svom liječniku obiteljske medicine, eventualno dijabetologu. Vrlo je važno paziti na vrijednosti šećera u krvi te prilagoditi terapiju u dogovoru s liječnikom.

- Uzima se standardna terapija, a ako se stanje pogoršava uzimaju se antivirusni lijekovi, antibiotici, rekla je.

Kronični bolesnici mogu se cijepiti protiv gripe besplatno, dok ga ostali mogu kupiti u ljekarni te se cijepiti kod liječnika obiteljske medicine.

- Gledajući prošlu godinu, uz visoku potrošnju cjepiva, vidi se da smo uz pridržavanje epidemioloških mjera stavili gripu pod kontrolu i to nam je poruka i za ovu sezonu. Čini mi se kao da ljudi smatraju da su  zakasnili s cijepljenjem ako se nisu cijepili u listopadu i studenom, ali dapače mogu se cijepiti i u prosincu i siječnju. Vrhunac gripe čeka nas u veljači. Do sada je bilo detektirano do 180 slučajeva, rekla je Bubaš dodajući kako je gripa sada po svojoj aktivnosti na međusezonskoj razini.

U Hrvatskoj već 147 slučajeva gripe: 'Ove sezone bi situacija mogla biti iznimno teška'
U Hrvatskoj već 147 slučajeva gripe: 'Ove sezone bi situacija mogla biti iznimno teška'

Govoreći o podacima za prošlu godinu, Bubaš je rekla da je prosjek oko 300.000 oboljelih i do 300 smrtnih slučajeva.

- To je prosjek, mi nismo do sada pratili gripu kao što se prati COVID-19.

Bubaš je rekla kako je ove godine nabavljeno više cjepiva. Ne isporučuje se cijela količina odjednom nego u valovima.

- Ako taj čas u apoteci nije bilo cjepiva za kupiti, već sljedeći tjedan ili za 10-ak dana ono je tu. Svaki mjesec dolazi. Ukupna količina koja dolazi ove godine je 600.000 doza. Cjepiva ima sasvim dovoljno. Kad bi se sve to potrošilo, bilo bi sjajno.

Bubaš je rekla da su trenutno zabilježeni sojevi gripe A i H1N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 69

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.