Obavijesti

News

Komentari 58

Budimir Gulan: 'Ovo što se događa zadnjih mjesec dana izgleda kao - lov na djecu'

Budimir Gulan: 'Ovo što se događa zadnjih mjesec dana izgleda kao - lov na djecu'

Ne mogu reći da sam ja glasnik svih obitelji koje su posvojile djecu iz Konga, ali se svi nalazimo u jako teškoj situaciji jer smo izloženi strašnom medijskom linču. Lako za nas, ali su izložena naša djeca, rekla je Tanja

VIDEO

U emisiji Nedjeljom u 2  na HRT-u gostovala je Tanja Budimir Gulan, odvjetnica iz Zadra koja je posvojila petero djece iz Konga. ISpričala je kako ju je cijela ova novonastala situacija oko uhićenih posvojitelja u Zambiji natjerala da ispriča javnosti kako je ona posvajala djecu i da tako pokuša otkloniti nedoumice koje se u javnosti vezuju uz ovu temu. 

Na pitanje koji su njeni razlozi da izlazi sa svojom pričom u javnost rekla je da 'to naprosto mora učiniti'.

Ova dva čovjeka drže ključeve spasa Hrvata u Zambiji: Tko su odvjetnici pritvorenih parova?
Ova dva čovjeka drže ključeve spasa Hrvata u Zambiji: Tko su odvjetnici pritvorenih parova?- Ne mogu reći da sam ja sad glasnik svih obitelji koje su posvojile djecu u Hrvatskoj iz DR Konga, ali se svi u ovom trenutku nalazimo u jednoj jako teškoj situaciji jer smo izloženi neviđenom medijskom linču. Lako za nas posvojitelje, ali su izložena naša djeca. Ja danas ne nastupam kao odvjetnica, ne kao Tanja Budimir Gulan Ja danas nastupam kao majka. Mislim da svaka majka ima poriv zaštititi svoju djecu pa tako i ja - kazala je na početku emisije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Sve što se događa posljenjih mjesec dana izgleda kao lov na djecu'

- Pogledajte malo medijske natpise i društvene mreže, mislim da to svi gledaju i čitaju komentare. Toliko su degutantni i brojni da ne želim te riječi ponavljati niti se na takav nivo spuštati. Ali kad pogledate nacrtano vješalo, na što vas to asocira - upitala je.

- Znam da tu postoje određene političke opcije, ali kako sam ja apsolutno apolitična neću prozivati nikoga, niti sam taj tip. Ali moram reći da ljudi koji su u politici i koji se javno izlažu i govore o činjenicama o kojima, usudit ću se reći, pojma nemaju - da moraju razmišljati doista o djeci o kojoj navodno razmišljaju i nas prozivaju trgovcima djece ili ne znam, mi smo tu neka međunarodna skupina koja se bavi trgovinom djece, tako svašta nešto... Naravno da me to na neki način prisililo da dođem i kažem par rečenica o tome tko mi posvojitelji jesmo - naglasila je.

Objasnila je kako cijela situacija utječe na njenu djecu. Njena najstarija kćer ima 10 godina. 

Imali smo uvid u optužnicu. Hrvatima koji su uhićeni u Zambiji prijeti doživotni zatvor?
Imali smo uvid u optužnicu. Hrvatima koji su uhićeni u Zambiji prijeti doživotni zatvor?- Televiziju gleda. U početku sam ja to sve gasila, skrivala i onda sam shvatila da je to bez veze. Jer netko će je putem do škole pitati nešto... Imali smo takvih slučajeva, da su pitali djecu: "koliko te mama platila", "ti si kupljena", "ti si prodana". Mi smo isto imali neku malu situaciju s dečkima koji idu u 1. razred, ali je to bilo vrlo brzo sanirano jer imamo jako dobru školu. I moja kćer sve zna. Prvi put je pogledala Dnevnik i uzbunilo se dijete i onda sam joj ja ispričala o čemu se sad tu radi, na što se moje dijete, vjerovali vi to ili ne, naprosto nasmijalo. Rekla je: "oni nisu normalni" i ja sam joj odgovorila: "da ljubavi, ali oni to tako misle". A onda je rekla: "daj pusti mene da ja objasnim tim novinarima kako sam došla u Hrvatsku" - ispričala je Tanja.

Nije ju strah da će joj netko uzeti djecu koja su već posvojena. 

- Nema uopće takvu bojazan. Ona se prožima kroz sve posvajatelje i retoriku koju, nažalost, imamo svakodnevno na dlanu, ali sam uvjerena da je to nemoguće, kazala je.

Njena priča o posvajanju

- Operirana sam baš na današnji dan 2009. godine, bila sam onkološki bolesnik i tako se i dalje vodim, ali se ne gledam tako. Imam apsolutni odmak od takve etikete. Čekala sam 5 godina jer se tada događaju recidivi. Tad sam već imala 40 godina. Krenula sam i na umjetnu oplodnju, ali sam shvatila da čemu to? Čemu mučiti svoje tijelo kad postoje djeca koja nemaju roditelje? Tada, 2015. godine prvi put sam otišla u Centar za socijalnu skrb u Zadru - kazala je pa dodala.

- Tijekom te obrade upoznala sam sve stručnjake, dolazili su mi doma da vide jesam li uopće podobna kao posvajatelj i oni su mi tada, onako između redaka rekli da se moram pripremiti na to da će to zapravo jako teško ići. Odnosno, da je puno više posvajatelja nego djece koja su slobodna za posvajanje. Otvoreno sam ih pitala koliko bi trebala čekati, na što je odgovor bio "godinama". Pomislila sam hoću li tada imati 45 godina ili koliko i sjetila se da imam poznanicu koju sam vidjela s crnom curicom. I ti je krenula moja priča prema Africi - rekla je za HRT

Istaknula je i da 'Centri uopće nisu krivi što nema posvajanja i ne mogu reći za Centar ništa loše'.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21