Obavijesti

News

Komentari 60

"Budimo vlasnici stoljeća mira, BiH treba ujedinjenu Europu"

"Budimo vlasnici stoljeća mira, BiH treba ujedinjenu Europu"
7

Središnje obilježavanje stote godišnjice početka Prvoga svjetskoga rata održalo se u Sarajevu. Glazbenici Bečke filharmonije održali su koncert u sarajevskoj Vijećnici

VIDEO

Središnje obilježavanje stote godišnjice početka Prvoga svjetskoga rata održalo se u Sarajevu. Brojne izložbe, okrugli stolovi, tribine i koncerti održavaju se tijekom dana, a brojni turisti i znatiželjnici ispunili su gradske ulice. 

Bečki su filharmoničari pod ravnanjem maestra Franza Welsera-Moesta su u sarajevskoj Vijećnici održali koncert. Veliko glazbeno događanje započelo je himnom BiH, nastavio se djelima Haydna, Schuberta, Berga, Brahmsa, Ravela i Straussa da bi velika završnica bila izvedba Beethovenove "Ode radosti", himne Europske unije.

- Radostan sam jer Sarajevo danas šalje najljepše slike u svijet - rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Podsjećajući na tešku prošlost Sarajeva, posebice u ratnim danima istaknuo je da se danas ne treba baviti krivnjom za ono što se događalo prije 100 godina.

- U ratovima smo svi gubili, naročito mi ovdje na Balkanu. Ako se nešto dobro može izvući, onda je to poruka mira. Pomolimo se za duše stradalih i neka ovo bude dan sjećanja na njih. Budimo vlasnici stoljeća mira. BiH treba ujedinjenu Europu, Europu mira i suradnje. Ona zaslužuje svoje mjesto u toj Europi - rekao je Izetbegović, javlja Dnevni avaz.

Koncertu je prisustvovao veliki broj uzvanika. Između ostalih,  prisustvovali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Makedonije Giorgio Ivanov, predsjednik Austrije Heinz Fischer, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i mnogi drugi.Građani Sarajeva svečanost su pratili putem videoekrana preko puta zgrade Vijećnice.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te najviši dužnosnici Republike Srpske(RS) obilježili su u subotu u Višegradu u istočnoj Bosni stogodišnjicu sarajevskog atentata na svečanosti kojom je dominirala vjerska i nacionalistička ikonografija te veličanje atentatora Gavrila Principa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.