Obavijesti

News

Komentari 80

'Milanović spreman priznati pogrešku, Kolinda je izazivač'

'Milanović spreman priznati pogrešku, Kolinda je izazivač'
3

Milanović je pokazao opet da je izvrstan govornik kada to želi biti. Kolinda Grabar Kitarović morala je uložiti puno truda da iznese svoj govor. Škorin je govor bio dobar, trebamo mu čestitati, rekla je Ana Šimunović

VIDEO

U specijalnoj emisiji uživo iz studija 24sata u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu prve neslužbene rezultate izbora i tijek prebrojavanja glasova pred kamerama analizirao je ekspertni tim 24sata.

POGLEDAJTE OBRAĆANJA MILANOVIĆA, GRABAR KITAROVIĆ i ŠKORE:

Koli i Zoka u borbi za Škorine glasove!

📩 Pretplatite se: http://bit.ly/24sata_subscribe Pratite nas i na ostalim društvenim mrežama! 👉 Facebook: http://bit.ly/24sata_FB 👉 Twitter: http://bit.ly/24sata_TW 👉 Kontakt: video@24sata.hr Dobrodošli na službeni YouTube kanal 24sata, najposjećenijeg news portala i najčitanijih dnevnih novina u Hrvatskoj!

- Milanović je pokazao opet da je izvrstan govornik kada to želi biti. Imali smo zastave koje vijore, imao je plavu kravatu koja nije boja njegove opcije. Vidjeli smo poniznost na koju nismo navikli. Ta poniznost spremnost, da prizna grešku, to je novo kod njega - kaže stručnjakinja za komunikaciju Ana Šimunović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naglasio je da nema drugih i drugačijih. Jako pomirljiv govor. Govorio je o sreći, bio mi je jako uvjerljiv - smatra ekspert za odnose s javnošću Mario Aunedi Medek.

- Milanović je odmaknuo ratnu retoriku - kaže Šimunović. 

- Ovo je normalno hrvatsko domoljublje - kaže politički komentator 24sata Tomislav Klauški o govoru Zorana Milanovića. 

- U stožeru Milanovića su isključivo bile hrvatske zastave, a u stožeru Kolinde Grabar Kitarović su i HDZ-ovske - kaže Mario Aunedi Medek.

- Izvedba je ta koja odradi veliki dio posla u govoru. Kod Milanovića vidjeli vizualno osvježenje, rezoniran s vremenom s kojim živimo i u načinu, nema velikih riječi, ide se na poniznost. Poruke Milanovića i poruke Grabar Kitarović su više manje iste, nema više podjela, zajedništvo. Govor predsjednice trajao tri puta duže od Milanovića to je govor gdje se Grabar Kitarović stavila u poziciju izazivača, ona je imala papire za razliku od Milanovića - kaže Šimunović. 

- Mislim da neće predsjednica izbjegavati sučeljavanje. Ona sada zvuči kao izazivač. Cijeli govor Grabar Kitarović bio usmjeren na mi ili oni, ona je krenula u napad, krenula je sa džonom - kaže Klauški.

- Preuzela je jednu od glavnih poruka Miroslava Škore - kaže Šimunović.

- Kad se referirala na Škoru rekla je moj sukandidat, dakle javno je priznala da su imali dva kandidata. Oni su si prijatelji. Definitivno je išla na biraše Miroslava Škore. Najviše me bola u oči neautentičnost. Nakon govora joj niste vjerovali. Govor joj je bio pompozan - kaže Mario Aunedi Medek. 

- Puno je truda Kolinda Grabar Kitarović morala uložiti da iznese taj govor - kaže Šimunović.  

- Opet je Kolinda ispala gubitnik. Škoro je krenuo s nule i došao je do 23 posto. Ti suverenisti su sada dobili lidera. Tu imamo optimizam, vratit će Hrvatsku narodu pa ćemo svi zapjevati - rekao je Klauški nakon govora Miroslava Škore. 

- Škoro se bori protiv hobotnice i HDZ-a. Koliko Škoro želi prikazati da su nova snaga, on je izrastao iz establišmenta. Posljedice bi mogle biti najviše na unutarstranačku dinamiku unutar HDZ-a. Ako Milanović pobjedi na predsjedničkim izborima, mislim da Škoro i ljudi oko njega neće stajati prekriženih ruku - kaže Mario Aunedi Medek. 

- Bio je to dobar, emotivan govor. Moramo pohvaliti Škoru da je pohvalio na početku sve i čestitao kandidatima koji su ušli u drugi krug. Nije čitao govor. Dobro je dozirao emociju - kaže Šimunović. 

'Desnica ima 50 posto glasova'

Mislim da Milanović sad može slaviti pobjedu, bolje sad jer možda neće uspjeti u drugom krugu izbora, ali vidjet ćemo koliko je ljevičara ostalo doma i koliko Milanović još može "isisati" glasova. Ako mu je maksimum 30 posto glasova vidjet ćemo što će biti s ljevicom, rekao je politički komentator 24sata Tomislav Klauški

- Desnica tu ima 50 posto glasova - smatra Klauški. 

- Rekla bih klasičan folklor stranaka koje podržavaju aktualnu predsjednicu, svi su muški, svi su muški, nema još nikoga na podu. Imaju zašto slaviti nije im bila laka kampanja. Oprezniji su jer je kampanja bila takva kakva je bila, podosta improvizacijska - rekla je stručnjakinja za komunikaciju Ana Šimunović i tako komentirala raspoloženje u stožeru Grabar Kitarović. 

- Milanović je išao i jako na ulogu supruga u kampanji, igrao je jako za drugi krug. Naučio je i kada treba prestati govoriti. Velik dio njegove komunikacije u prvom krugu je bio priprema za drugi krug - rekao je ekspert za odnose s javnošću Mario Aunedi Medek.

PRATITE UŽIVO EMISIJU IZ REDAKCIJE 24SATA I JAVLJANJA REPORTERA:

Uključenje 3

📩 Pretplatite se: http://bit.ly/24sata_subscribe Pratite nas i na ostalim društvenim mrežama! 👉 Facebook: http://bit.ly/24sata_FB 👉 Twitter: http://bit.ly/24sata_TW 👉 Kontakt: video@24sata.hr Dobrodošli na službeni YouTube kanal 24sata, najposjećenijeg news portala i najčitanijih dnevnih novina u Hrvatskoj!

- Kod Milanovića je bio ključan direktan odnos s građanima, to je novo kod njega, jako se potrudio, to građanima puno znači. Za to su prije jako nagrađivali kod aktualne predsjednice - kaže Šimunović. 

- 'Jakove izdrži' to je Grabar Kitarović dobro iskoristila u svojoj kampanji. Uspijevala je i uvijek kompenzirati štetu u kampanji i okrenuti ju u svoju korist - smatra Šimunović.

- HDZ nema pravog kandidata u Zagrebu, očito im to nije važno. Za to treba terenski rad - smatra Mario Aunedi Medek. 

- Na desnici se dogodila sinergija. Desnica je motiviranija za drugi krug nego ljevica - kaže Klauški.

- Desnica je pokazala svoju snagu. Uspjeli su ono što ljevica nije, uspjeli su se dogovoriti i izaći u jednom bloku van - kaže Mario Aunedi Medek. 

- Kako se se protumačiti taj rezultat Škore, da li će se ići u rušenje Plenkovića, to sve ovisi o drugom krugu izbora. ako Kolinda ne pobjedi, onda su 'osakaćeni' - kaže Klauški.

- Škoro i Grabar Kitarović su povukli cijelu desnicu tu Đapić ni Babić ništa nisu napravili. Liberalna opcija je doživjela apsolutni krah. Koliko se Kovač činio uglađen nije zračio, nema karizmu. Dalija je živa i dalje, očito ima neki potencijal. Juričan je tu najinteresantniji, ta satira ima svoj potencijal. Treba vidjeti što će on napraviti dalje možda će napraviti prostora za nekog drugog- kaže Mario Aunedi Medek. 

- Bernardić se boji pobjede Milanovića jer ako Milanović pobjedi onda će Milanovićeva frakcija pobijediti u SDP-u on bi radije Kolindu na Pantovčaku - smatra Klauški. 

- Gospodin Bernardić je po meni najveći pobjednik ovih izbora - kaže Mario Aunedi Medek. 

- Sada je idealna situacija da "lete glave" u zagrebačkom HDZ-u. HDZ je već dulje vrijeme u raspadnom stanju u Zagrebu - smatra Klauški.

- Cijela atmosfera na Kolindinim skupovima, pa i večeras je bila kilava - kaže Klauški. 

- To je antihadezeovska dijaspora - rekao je Klauški i tako komentirao rezultate izbora koji su stigli iz Irske i prema kojima je najviše glasova osvojio Škoro dok je Kolakušić drugi.  

- Ali to je bilo ukupno 100 glasova. Znači Škoro ih je dobio 23 - rekao je Mario Aunedi Medek. 

- Možda bi moglo bio ključno u drugom krugu da dio HDZ-a ide glasovati za Milanovića kako bi rušili Plenkovića. Ajmo da izgubi Kolinda da srušimo Plenkovića - smatra Klauški

- Milanoviću bi odgovaralo da dio Škorinih birača ostane doma, koliko će ih prevesti na svoju stranu ne znam. Mora povući sve lijeve birače - kaže Mario Aunedi Medek.

'Škorina kampanja je bila jedna od najkvalitetnijih'

- Realno je da je Škoro pao. Mislim da je očekivano da u drugi krug idu Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, ali budemo vidjeli kako će dolaziti rezultati dijaspore - rekao je politički komentator 24sata Tomislav Klauški i tako komentirao prve privremene neslužbene rezultate nedjeljnih izbora. 

- Škoro je dobar kandidat da nije bio vezan uz ovu ekipu bolje bi prošao. Kolinda je prelomila u jednom momentu ja idem uz Plenkovića. Plenković je uspio svoju kandidatkinju odvesti u drugi krug, može biti zadovoljan - rekao je Klauški. 

UŽIVO PRATITE REZULTATE IZBORA:

Milanović vodi, Kolinda pada!

Rezultati predsjedničkih izbora pratite iz minute u minutu, tko ide u drugi krug? Uskoro nam stižu i prvi neslužbeni rezultati! Kolinda, Milanović, Škoro ili Kolakušić? Koliko je glasova dobio Juričan? 📩 Pretplatite se: http://bit.ly/24sata_subscribe Pratite nas i na ostalim društvenim mrežama!

- Što se tiče kampanje gospodina Škore to je bila jedna od najkvalitetnijih kampanja. Kako je najavio novi set tema i nametnuo ih, rekla bih da su Škoro i njegov tim napravili dobru kampanju. Poruke su bile usmjerene mlađoj i starijoj generaciji, dakle razmišljalo se o svemu - kaže stručnjakinja za komunikaciju Ana Šimunović. Dodaje i da je noć još duga i da se puno toga može promijeniti. 

- Desni glasovi se jako 'valjaju' između Škore i Kolinde, postoji velika mogućnost da će Milanović proći, bio bi veliki preokret da imamo dva desna kandidata u drugom krugu - kaže Klauški. 

- Komunikacijski gledano Škoro bi Kolindi bio gori kandidat u drugom izboru - kaže Šimunović.

- Škoro po prirodi nije ekstremni desničar, ali ga vode ekstremni desničari - kaže Klauški. 

'Medijski društvene mreže igraju veliku ulogu u kampanji'

Kampanja Kolinde Grabar Kitarović, komunikacijski gledano imali smo razliku u komunikacijskom stilu u odnosu na ono što je bilo prije. Nastup je išao više improvizacijski. Premijer Plenković morao je naknadno objašnjavati njezine izjave. Prije je Grabar Kitarović  nastupala strukturirano, no u ovoj kampanji vidjeli smo emocionalni proboj, više izlaženja iz okvira, a nismo znali zašto, rekla je Ana Šimunović.

Što se tiče kampanje Darija Juričana, Šimunović je rekla:

- Juričan je osvježenje. Na scenu je donio novi pristup. Kampanju je vodio na satiričan način što je vrlo zanimljivo komunikacijski, tako je privukao mlađu generaciju.

- Medijski društvene mreže igraju veliku ulogu u predizbornoj kampanji, ljudi sudjeluju u kampanji, žive kampanju - rekao je Tomislav Klauški. Komentirao je i kampanju Miroslava Škore.

- Njega je uzela pod pasku ista skupina ljudi koja je Kolindu dovela na vlast i sada traže novu marionetu ne vidim, razlike u savjetničkom timu on ne može ispuniti svoja obećanja, nema poruku, on nije političar nego zabavljač - rekao je Klauški. Nakon objave prvih anketa Klauški je rekao da je Milanović pobijedio što je čudo no smatra ako Milanović pobjedi u prvom krugu da možda neće u drugom jer će spojiti glasovi desnice odnosno Grabar Kitarović i Škore. Kaže da je desnica skupila puno glasova. 

- Kolakušić je doživio debakl, Juričan je dobro potegnuo to je OK, Orešković bi bila bolja da nije išla na prethodne izbore, ekstremna ljevica je dosta podbacila - kaže Klauški. Dodao je kako je su ovi izbori bili referendum o Andreju Plenkoviću. 

- Očito mu se stranka raskolila pola - pola. Bio je očito uteg Grabar Kitarović - kaže Klauški.  

- Škoro je pak  imao vrlo strukturirane nastupe. Novost smo primijetili kod Milanovića, skupovi su bili više otvoreni građanima, ista je stvar bila i na skupovima kod gospodina Škore - kaže Šimunović. 

UŽIVO REZULTATE IZBORA PRATITE NA:

- Poruke Grabar Kitarović u kampanji su ostale nerazjašnjene, a Škoro je ušao u kampanju rano. Radio je to inovativno putem društvenih mreža, mudro je dozirao svoje nastupe, ali je imao odrješite poruke - kaže Šimunović. Dodala je kako je Juričan "razdrmao" ustaljene obrasce te može biti zadovoljan.

- Izlaznost za izbore je bolja, očito smo se razbudili. Kandidati su kompanjom i komunikacijom uspjeli probuditi kog glasača nužnost djelovanja - kaže Šimunović. 

- Juričan je kao dvorska luda, on ide okolo i govori istinu i upozorava političke moćnike na to da su u krivu. On je unio u sve ovo novu dimenziju - smijeh. Drugi političari su neduhoviti - kaže Klauški.

- Pet posto ljudi su glasovali za korupciju, maske su pale. Birače je zaboljelo što je Kolinda rekla da će nositi kolače Milanu Bandiću - rekao je Klauški. Komentirao je i činjenicu da je u stožeru Miroslava Škore i Stevo Culej.

- Culej je hrabar, ali zna da je pred njim kraj. Škoro bi se mogao ispuhati i nestati sa scene, mislim da je Culej na izlaznim vratima - rekao je Klauški.  

- Pernar i Kolakušić su totalno propali na ovim izborima, a Peović je mogla uzburkati krajnju ljevicu, ali nije - smatra Klauški. 

Reporterske ekipe javljaju se uživo u studijski program s terena

Najnapetije predsjedničke izbore u posljednjih 20 godina u nedjelju pratite uživo na digitalnim platformama 24sata. Tijekom cijelog dana izvještavali smo vas o situaciji na biralištima diljem zemlje, a u izbornoj noći donosimo poseban program.

U specijalnoj emisiji uživo iz studija 24sata u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu rezultate izlaznih anketa i tijek prebrojavanja glasova pred kamerama će analizirati ekspertni tim 24sata: Politički komentatori 24sata i Expressa Boris Rašeta, Tomislav Klauški i Ivan Pandžić, reporterka Aida Šukurica te posebni gosti: ugledna stručnjakinja za komunikaciju Ana Šimunović te uvaženi ekspert za odnose s javnošću Mario Aunedi Medek.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

[SPOTLIGHT] ‘Predsjednik ima važne ovlasti, on je glas svih nas! Zato izađite na izbore’ 02:38

Cijelu večer naše brojne reporterske ekipe javljat će se uživo u studijski program s terena, iz stožera ključnih predsjedničkih kandidata sa svim najnovijim informacijama, reakcijama i događajima iza kulisa. Sve to, uz brojne druge izborne analize, vijesti, teme i komentare možete uživo pratiti na najčitanijem portalu u zemlji 24sata.hr, te u izravnim video prijenosima na Facebook stranici 24sata i YouTube kanalu 24sata. Budite uz naše specijalni program od 18:55 sati pa do ranih jutarnjih sati.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor