Obavijesti

News

Komentari 22

Budući gradonačelnik Sarajeva Bogić Bogičević, govorio je: 'Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji'

Budući gradonačelnik Sarajeva  Bogić Bogičević, govorio je: 'Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji'

Nakon lokalnih izbora koji su u BiH održanih prošle nedjelje na političkoj sceni u toj državi ponovo je isplivalo ime Bogić Bogićević, čovjeka kojega u politici nije bilo 20 godina.

VIDEO

Bogić Bogićević (67) za sebe kaže da je još uvijek kandidat SDP- a za gradonačelnika Sarajeva, glavnog grada BiH. No, on je prihvatio ponudu da postane novi gradonačelnik Sarajeva nakon izbora na kojima su vlast u većini općina tog grada preuzele stranke okupljene u liberalno-lijevu koaliciju.

Bogićevićevo imenovanje za gradonačelnika Sarajeva sada je stvar procedure, koja će potrajati. Za razliku od ostalih jedinica lokalne samouprave, gradonačelnik Sarajeva bira se neizravno, većinom glasova zastupnika u gradskom vijeću.

Čović: HDZ dobio načelnike i gradonačelnike u 20 općina
Čović: HDZ dobio načelnike i gradonačelnike u 20 općina

A to će se vijeće pak formirati nakon što se konstituiraju nove skupštine četiri gradske općine, na temelju rezultata izbora provedenih 15. studenog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najmlađi član Predsjedništva SFRJ iz BiH

Tog političara stariji građani BiH, a i cijele bivše zajedničke države sjetiti će se kao predsjednika Omladine Jugoslavije, te kao najmlađeg člana Predsjedništva SFRJ iz BiH tada je imao je 36 godina, o njegovom imenovanju odlučeno je demokratski, referendumom.

'BiH ima europsku perspektivu, ali samo ako provede reforme'
'BiH ima europsku perspektivu, ali samo ako provede reforme'

Bogić Bogićević bio je jezičak na vagi da se 1991. godine u Jugoslaviji proglasi ratno stanje, što je preko generalštaba želio Slobodan Milošević, kako bi JNA time dobila legitimitet, za protjerivanje, ubijanje, genocid, svih koji su se na prostoru biše Jugoslavije pobunili protiv velikosrpske dominacije… Tu je situaciju opisao u svoj knjizi Borisav Jović, predsjednik Predsjedništva SFRJ u knjizi napisavši Kako smo četiri dana lomili Bosanca…. U predsjedništvu od osam članova omjer snaga bio je 4:3 za proglašenje ratnog stanja, Bogićević je samo trebao biti neutralan.

Osujetio velikosrpski plan

– Nije mi palo niti na pamet dati glas za uvođenje ratnog stanja u zemlji koju nitko nije napao, nisam mogao dozvoliti da narodna armija ubija svoj narod – rekao je između ostalog Bogić Bogićević u emisiji Face to Face kolege Senada Hadžifejzovića, i time je osujetio velikosrpski plan jer su računali na njegov glas pošto je Srbin.

Poznata je njegova izjava poslije tog događaja. – Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji….

Taj događaj je ostavio prošlosti, za sebe kaže da je kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva prihvatio kao radnu obavezu, a ona se uvodila uvijek kada je teško ili je prijetila neka opasnost, takva situacija u BiH, smatra on, traje 25 godina, a to najbolje potkrepljuje i izjava ekonomskih stručnjaka koji navode da će sadašnjoj BiH, ne dođe li do promjena, trebati 78 godina da bi došla na stupanj razvijenost koju imaju zemlje članice EU.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović