Obavijesti

News

Komentari 2

Bulj ogorčen zbog izmjena Zakona: Gdje ćete odlučivati o koncesijama, valjda u klubu?

Bulj ogorčen zbog izmjena Zakona: Gdje ćete odlučivati o koncesijama, valjda u klubu?
1

Oporba je na izmjene Zakona o koncesijama podnijela amandmane, ali vladajući su ih odbili što je izazvalo žestoke kritike. Oporba upozorava da se izmjenama razvlašćuje Sabor u odlučivanju ukidanja koncesija

VIDEO

Saborski zastupnici u petak su izglasali po hitnom postupku izmjene Zakona o koncesijama, kojim se taj Zakon usklađuje s europskom direktivom o koncesijama te otklanjaju manjkavosti na koje je opomenula Europska komisija. Izmjene je podržalo 85 zastupnika, 13 ih je bilo suzdržanih, a 22 protiv. 

Ovim izmjenama mijenja se definicija gospodarskog subjekta, preciziraju se odredbe o sukobu interesa osoba uključenih u postupak davanja koncesije, kao i svih koji mogu utjecati na tijek postupka davanja koncesija. Preciznije se određuju i ostali razlozi isključenja gospodarskog subjekta, odnosno slučajeva u kojima davatelj koncesije može isključiti gospodarski subjekt iz postupka davanja koncesije te se detaljnije određuju i načini izračuna nove procjene vrijednosti koncesije prilikom izmjena ugovora o koncesiji te se dorađuju odredbe o založnom pravu.

Omogućuje se i podugovaranje, koje je propisano liberalnije na način da uvjeti za podugovaranje više nisu zakonski propisani već su prepušteni slobodnim tržišnim uvjetima.

Ovim izmjenama usprotivila se oporba, najglasnije Most i Zeleno-lijevi blok, istaknuvši da se iza usklađenja s europskim preporukama krije liberalizacija sustava koncesija i razvlašćuje Sabor da odlučuje o ukidanju dugoročnih koncesija koje nisu u javnom interesu. Na Zakon su podnijeli i amandmane, ali vladajući su ih sve odbili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mostov Miro Bulj upitao je vladajuće hoće li o koncesijama odlučivati u 'klubu' poput onoga Dragana Kovačevića.

- Ovo je jedan od najsramotnijih zakona - poručio je Bulj upitavši tko će, ako ne Sabor, odlučivati o koncesijama za ključne resurse poput pomorskog dobra, poljoprivrednog zemljišta, energetike.

- Razvlašćujete zastupnike, a gdje ćete onda odlučivati o koncesijama, valjda u klubovima šefova javnih tvrtki. Valjda ste i ovaj Zakon tamo donijeli, u klubu Dragana Kovačevića. Tamo ćete odlučivati s Mesićem, Milanovićem, s kime - upitao je Bulj. 

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana, među kojima i onaj da se strateškim interesom smatra i infrastruktura i upravljanje infrastrukturom za obnovljive izvore energije.

- Neki od tih amandmana ključni su za parlamentarnu kontrolu strateških interesa RH, kao što su proglašenje strateškim interesom proizvodnja i distribucija električne energije iz obnovljivih izvora, znamo zašto je to važno, imali smo aferu, raspravljamo još uvijek o njoj. Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to ne napravimo - istaknula je Sandra Benčić dodavši kako Vlada pokazuje da ne razumije ili da ne želi zaštititi postrojenja za obnovljive izvore energije, tko zna iz kojeg razloga.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić naglasio je da su zakonska rješenja dobra, usklađena s europskom direktivom te je odbio oporbene amandmane.

U drugo saborsko čitanje poslan je i zakonski prijedlog da se osnuje Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti, koji je izazvao dosta kritika od strane oporbe, a SDP predložio da se i povuče iz procedure ustvrdivši da je protuustavan i protuzakonit.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag