Obavijesti

News

Komentari 1

Bundestag odobrio: Njemačka ponovo šalje vojsku u BiH

Bundestag odobrio: Njemačka ponovo šalje vojsku u BiH

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini

VIDEO

Također je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u sklopu misije EUFOR ALTHEA, koje je prekinuto prije deset godina, podržali su zastupnici stranka njemačke vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, kao i stranke demokršćanske oporbe. Misija je ograničena na maksimalno 50 vojnika i za sada je ograničena na godinu dana.

BiH: Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida prevezeni u Srebrenicu
BiH: Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida prevezeni u Srebrenicu

Istodobno je prihvaćena i rezolucija stranaka vladajuće koalicije pod nazivom "Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost", kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

U rezoluciji se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ovaj dio rezolucije izazvao je unutar zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) kontroverze zbog nespominjanja i Bakira Izetbegovića kao nositelja nacionalističke politike u BiH.

Rezolucija sadrži 22 točke koje između ostalog sadrže i zalaganje za sankcije za one osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH.

Isto tako se od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traži distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

BiH: Pravosuđe zarobljeno korupcijom i nekompetentnošću
BiH: Pravosuđe zarobljeno korupcijom i nekompetentnošću

Ponovno sudjelovanje vojnika Bundeswehra u misiji EUFOR opravdano je pogoršanom sigurnosnom situacijom u zemlji.

Zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Josip Juratović upozorio je u srijedu za Deutsche Welle kako predložena rezolucija ima manjkavosti koje mogu prouzročiti nove probleme. "Bojim se da će to biti samo rezolucija koju će zloupotrijebiti nacionalisti u izbornoj kampanji i to bi bilo kobno. To treba spriječiti", kazao je Juratović.

U odnosu na sadržaj političkog dijela rezolucije o BiH kazao je kako ona sadrži neke generalizacije koje mogu biti problem. „Na mjestu gdje se spominje da u BiH vlada politički nepotizam i nacionalizam, piše 'u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim redovima', a onda se poimenično spominju stranke i lideri tih stranaka. To su (Dragan) Čović i HDZ, pa (Milorad) Dodik i SNSD, a sve bošnjačke stranke, pošto i tamo ima nacionalizma, stavljaju se pod sumnju da su sve nacionalističke, što nije točno", kaže Juratović.

Čović i Izetbegović se uzajamno optužuju oko zastoja BiH u europskim integracijama...
Čović i Izetbegović se uzajamno optužuju oko zastoja BiH u europskim integracijama...

Njegovo je stajalište kako bi valjalo jasno kazati da je uz Čovića i Dodika za stanje u BiH odgovoran i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, čije je verbalno zalaganje za građansku državu Juratović ocijenio neiskrenim.

HNS BiH ocijenio rezoluciju Bundestaga pozivom na rušenje Daytonskog sporazuma

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je u petak pozivom na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma današnju rezoluciju njemačkog Bundestaga o BiH, kojom se od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

U reakciji na rezoluciju njemačkog Bundestaga, čije je donošenje inicirao zastupnik bošnjačkih korijena Adis Ahmetović, u kojoj se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju srpski i hrvatski dužnosnik Milorad Dodik i Dragan Čović, kaže se da ona de facto predstavlja "poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995.". "Model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike temelj je Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu", navodi se u reakciji HNS-a BiH.

HNS BiH također navodi kako njemačke vlasti "ne poznaju ili odbijaju prihvatiti činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda". Uz to, HNS BiH poziva Ahmetovića i ostale zastupnike Bundestaga da sličan dokument predlože Belgiji, te ga dostave bivšem premijeru i aktualnom predsjedniku Europskog vijeća. 

"Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od radikalnog bošnjačkog unitariste (Adisa Ahmetovića) da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na to već znamo", naveli su u priopćenju. 

Njemački Bundestag u petak je odobrio slanje malog kontingenta svojih vojnih snaga u Europsku mirovnu misiju u BiH, te su rezolucijom podržali izricanje sankcija za osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH.

Od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traže distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

Svoje protivljenje jednostranoj rezoluciji o BiH ranije je iskazao SPD-ov Josip Juratović navodeći da je uz Milorada Dodika i Dragana Čovića nepravedno izostavljen vodeći bošnjački političar Bakir Izetbegović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.