Obavijesti

News

Komentari 0

Burilović: Za gospodarstvo nema stajanja, mora ići dalje

Burilović: Za gospodarstvo nema stajanja, mora ići dalje
8

U posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja s UAE je u porastu. Tako je u 2020. i 2019. hrvatski izvoz iznosio više od 70 milijuna dolara, a taj trend se nastavlja i u 2021.

VIDEO

Svatko s imalo poslovnog iskustva zna koliko su prilagodljivost i snalažljivost nužne kako bi poslovanje preživjelo, posebno u trenutnim uvjetima. Moj je moto uvijek bio da poslovanje mora ići dalje. Unatoč svim političkim, zdravstvenim i drugim problemima, za gospodarstvo stajanja nema. Tako je danas s nama oko 100 tvrtki s obje strane iz svih ključnih sektora, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na poslovnom forumu održanom u sklopu Nacionalnog dana Hrvatske na sajmu Expo Dubai, u organizaciji HGK i Komore Dubai. S obzirom na interes hrvatskih tvrtki predsjednik HGK osvrnuo se i na dosadašnju suradnju s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je čak i u posljednje dvije izazovne godine u porastu.

Jedan od predstojećih izazova u kojem će se zahtijevati prilagodljivost i snalažljivost je i održivo poslovanje. U tom procesu prva i najvažnija stvar koju moramo mijenjati je percepcija i vizija budućnosti jer samo će ona poduzeća koja se na vrijeme pripreme i prilagode zahtjevima zelene tranzicije biti konkurentna.

Dubai, 06.03.2022 -  Gospodarski forum Hrvatska-UAE na EXPO 2020

Toga su svjesni i u Vitaprojektu, koji su se na forum prijavili s ciljem razmjene znanja i tehnologije u domeni održivog razvoja. Iza njih je višegodišnje iskustvo rada na stručnim poslovima zaštite okoliša, ekološke mreže i krajobrazne arhitekture.

- Razvoj zelene infrastrukture te planiranje pametnih i zelenih gradova važan je dio prilagodbe klimatskim promjenama - ističe direktor tvrtke Domagoj Vranješ, iza čijeg je multidisciplinarnog tima i nekoliko projekata iz područja razvoja obnovljivih izvora energije.

Zaokret prema obnovljivim izvorima energije

Jedna od najvećih stopa izloženosti suncu daje UAE-u veliki potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije. Zbog velikih rezervi nafte i plina, gospodarstvo UAE-a nije bilo pretjerano motivirano za instaliranje tehnologija obnovljivih izvora energije. Međutim, strategija diversifikacije gospodarstva i smanjivanja ovisnosti o naftnoj i plinskoj industriji te rastuća populacija i povećanje kapaciteta za desalinizaciju vode doveli su do sve veće potražnje za energijom.

Dubai, 06.03.2022 -  Gospodarski forum Hrvatska-UAE na EXPO 2020

U siječnju 2017. godine UAE je donio Energetski plan 2050. čija je osnovna svrha uravnoteženje proizvodnje i potrošnje energije. Strategija predviđa diversifikaciju energije, koja će uključivati čisti ugljen, plin, nuklearnu energiju, solarnu energiju i energiju vjetra. Energetska jednadžba utvrđena planom uključuje 44 % čiste energije, 38 % plina, 12 % čistog ugljena i 6 % nuklearne energije.

- No, veliki potencijal krije se i u energiji vode i valova - smatra Tomislav Pokrajčić iz tvrtke Jel-tom koji je na forumu predstavio svoju inovaciju Razbijač valova, koja štiti obalu od velikih i razornih valova, što je primjerice posebno važno za lokalne marine, uz agregat koji energiju valova pretvara u električnu energiju. Iza tvrtke Jel-tom za ovaj je proizvod već nekoliko nastupa na međunarodnim izložbama i sajmovima, ali i nagrada. Uvršteni su i na drugo mjesto liste najboljih svjetskih inovatora Međunarodne organizacije inovatora.

- Bez inovativnosti nema gospodarskog napretka - istaknuo je Pokrajčić, čiji su proizvodi već prisutni u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Srbiji i Sloveniji.

Plenković u Dubaiju na EXPO-u: 'Hrvatska treba obratiti pozornost na zaljevske zemlje'
Plenković u Dubaiju na EXPO-u: 'Hrvatska treba obratiti pozornost na zaljevske zemlje'

Uz jedinstven proizvod, izuzetno važan element poslovanja na ovim tržištima je i povjerenje lokalnog partnera, posebno u smislu početnog kontakta i profiliranja tvrtki kao vjerodostojnih partnera za suradnju. Otvorenost za suradnju i potporu na tržištu UAE potvrdio je i potpredsjednik Komore Dubai Faisal Belhoul.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na ulogu sajma kao jedinstvenog prostora za međukulturalnu i poslovnu suradnju, koji zorno prikazuje koliko je cijeli svijet međusobno povezan i ovisan.

- Mnoge hrvatske tvrtke doprinose i unaprjeđuju našu bilateralnu suradnju, uključujući Infobip, Podravku, Končar, Đuru Đakovića, HS Produkt i druge - rekao je Plenković, istaknuvši gospodarski forum kao priliku za privlačenje arapskih investicija.

Dubai, 06.03.2022 -  Gospodarski forum Hrvatska-UAE na EXPO 2020

Gospodarski forum okupio oko stotinu tvrtki

U sastavu hrvatske gospodarske delegacije dominirale su energetika, industrija i graditeljstvo s jakim igračima poput Končara i Rimac Automobila. Slijedi IT sektor i druge konzultantske usluge s rješenjima u područjima interneta stvari i podatkovne znanosti, poput tvrtki Geld Data i Poslovna inteligencija. Delegacija je uključivala i značajan broj tvrtki iz prehrambene industrije, uključujući i perjanice poput Podravke i Paške sirane.

U posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja s UAE je u porastu. Tako je u 2020. i 2019. hrvatski izvoz iznosio više od 70 milijuna dolara, a taj trend se nastavlja i u 2021. u kojoj je za 11 mjeseci zabilježeno 63 milijuna dolara. Prethodnih je godina uobičajena vrijednost izvoza bila upola manja nego danas, oko 30 milijuna dolara. Najviše izvozimo električne transformatore, koji čine 40 posto izvoza.

Promocija Hrvatske na EXPO Dubai 2020 kroz inovativno digitalno iskustvo
Promocija Hrvatske na EXPO Dubai 2020 kroz inovativno digitalno iskustvo

Inače, ova svjetska izložba prva je po redu organizirana na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije. Dobra je to prilika za gospodarstvenike koji će posjetiti izložbu budući da su UAE glavni trgovački i investicijski regionalni centar ne samo za Bliski istok, već i za Sjevernu Afriku, Južnu i Srednju Aziju te Subsaharsku Afriku. Svjetska izložba EXPO 2020 Dubai održava se od listopada prošle godine do kraja ožujka. Okuplja države, multilateralne organizacije, poduzeća i obrazovne institucije, predstavit će se 192 države te se očekuje 25 milijuna posjetitelja, od čega 70 posto međunarodnih i 30 posto lokalnih.

Dubai, 06.03.2022 -  Gospodarski forum Hrvatska-UAE na EXPO 2020

Izložba slavi već 170 godina postojanja i već je tradicionalno platforma za prezentaciju najvećih inovacija koje oblikuju svijet. Tako je i tema izložbe EXPO 2020 Dubai „Spajanje umova, stvaranje budućnosti“ s tri podteme: mobilnost, održivost i prilika. Odabrane teme svjetske izložbe odraz su i razvojnih politika domaćina. Naime, zaštita okoliša glavna je misao vodilja razvojnih politika UAE-a, a relevantno zakonodavstvo prilagođeno je preuzetim međunarodnim obavezama. Između ostalog, postavljeni su ciljevi koji odgovaraju ciljevima održivog razvoja iz UN-ove strategije 2030.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...