Obavijesti

News

Komentari 0

Čačić izabran na čelne dužnosti Skupštine europskih regija

Čačić izabran na čelne dužnosti Skupštine europskih regija

Župan Čačić izabran je jednoglasno za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija

VIDEO

Varaždinski župan Radimir Čačić izabran je na plenarnom zasjedanju sva tri odbora Skupštine europskih regija, koji se održava u Aradu u Rumunjskoj, za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade i člana Izvršnog odbora Skupštine, priopćeno je u četvrtak iz Varaždinske županije.

Ovogodišnje proljetno plenarno zasjedanje Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade, Odbora za gospodarstvo i regionalni razvoj te Odbora za socijalnu politiku i javno zdravstvo počele su 20. ožujka i završavaju danas, 22. ožujka.

Župan Čačić izabran je jednoglasno za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija (AER) koja okuplja regije 35 država. To je najveća neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a varaždinski je župan prvi predstavnik jedne hrvatske regije izabran na vodeće pozicije, kaže se u priopćenju.

Čačić je u Rumunjskoj istaknuo da Varaždinska županija ima uspješne primjere dobre prakse, posebno na području obrazovanja, koje će rado podijeliti s drugim regijama, a posebno će se zalagati za obrazovanje za poduzetništvo.

„Rezultati istraživanja Global Entrepreneuship Monitora pokazuju da razina obrazovanja osnovnoškolaca i srednjoškolaca u Središnjoj i Istočnoj Europi ne doprinosi dovoljno ni razvoju poduzetničkog kapaciteta mladih ljudi, niti razvoju poduzetničkih kompetencija i razumijevanju tržišnog gospodarstva. Pokazalo se da nordijske države prednjače u tome, stoga ćemo se zalagati za prijenos znanja među regijama u ovom području,“ rekao je Čačić.

Rekao je da bi AER-ov program mobilnosti Eurodyssey mogao poslužiti kao temelj za razvoj programa razmjene službenika u javnim službama. „Time će se značajno ojačati kapaciteti regionalnih i lokalnih uprava, što nam je, vjerujem, svima u interesu“, dodao je varaždinski župan.

Varaždinska županija će u lipnju biti domaćin radionice Skupštine europskih regija, a na njoj će postojeće i potencijalne nove članice imati priliku čuti o fondovima Europske unije te iskustva ove organizacije, koja je registrirana kao neprofitna i stoga može sudjelovati u raznim projektima.

Na zasjedanju u Rumunjskoj Varaždinska je županija, uz još dvije regije, primila posebno priznanje Skupštine europskih regija „Shine Bright“ koje se iskazuje članicama koje aktivno sudjeluju i doprinose zajedničkim programima i projektima, navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.