Obavijesti

News

Komentari 65

Ministar: Za sadašnje i buduće umirovljenike tražimo rješenja

Ministar:  Za sadašnje i buduće umirovljenike tražimo rješenja

Imali smo vrlo konstruktivan sastanak s koalicijskim partnerima. Ono što je bitno jest da smo osvijestili veličinu reforme, njezinu potrebitost i veličinu zahvata, rekao je ministar Pavić

VIDEO

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u utorak je, nakon sastanka HDZ-a s koalicijskim partnerima u Vladi oko mirovinske reforme, izjavio kako rade na tome da sadašnjim umirovljenicima mirovine budu veće i traže rješenje za buduće umirovljenike koji će, kako je rekao, "radi ovakvog sustava i prethodnih vlada imati 500 kuna manju mirovinu" te je najavio da će zajedničkim snagama doraditi sve prijedloge.

- Imali smo vrlo konstruktivan sastanak s koalicijskim partnerima. Ono što je bitno jest da smo osvijestili veličinu reforme, njezinu potrebitost i veličinu zahvata. Idemo konstruktivno naprijed u daljnje rasprave i zajedničkim snagama ćemo doraditi sve prijedloge i finalno prezentirati javnosti - rekao je Pavić nakon sastanka na kojem je, zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, koalicijskim partnerima predstavio svoj prijedlog mirovinske reforme.

Kaže kako nije bilo kritika, već da je rasprava bila vrlo konstruktivna. 

- Htio bih umiriti sadašnje umirovljenike da radimo da njima mirovine budu veće. Želim umiriti i buduće umirovljenike koji će radi ovakvog sustava i prethodnih vlada u prosjeku imati 500 kuna manju mirovinu, tražimo rješenje. Isto tako, imamo suglasje da idemo jačati drugi mirovinski stup za sve one umirovljenike i mlađe ljude koji će još ostati cijeli radni vijek u sustavu rada i nakon toga ići u mirovinu - poručio je Pavić.

Čačić: Reforma treba, ali nije dobro da se ukida drugi stup

Koalicijski sastanak u Banskim dvorima oko nacrta mirovinske reforme prvi je napustio Radimir Čačić (Reformisti). Stava je kako bi bilo dobro da Vlada čuje argumente partnera. Slaže se da treba ići na reformu i da ima dobrih mjera, ali upozorava kako nije dobro da se i bilo kojoj formi ide na ukidanje dugog mirovinskog stupa pod izlikom da ćemo osigurati jednakost mirovina idućih 10 do 15 godina. Poručio je da rješenja treba tražiti, ali ne lomiti cijelu priču preko koljena i na način da se ukida jedan dobar model. 

Plenković i Pavić koaliciji će predstaviti mirovinsku reformu
Plenković i Pavić koaliciji će predstaviti mirovinsku reformu

- Ako ja ne znam svirati violinu ne znači da ona nije dobra - ustvrdio je. 

Na pitanje je li nakon sastanka optimističan ili pesimističan kazao je:

- Ako ništa drugo, pokušat će se ponovno razmišljati - rekao je.

Čačić je ustvrdio kako su se složili da nije da je cijela priča izašla u javnost, a da nije ozbiljno razmotrena. 

- To je velika priča i radi se o sudbini preko milijun ljudi. O tome se treba razmišljati ozbiljno i sve razmotriti - poručio je. 

Matica i Sindikat umirovljenika podržavaju mirovinsku reformu
Matica i Sindikat umirovljenika podržavaju mirovinsku reformu

Na pitanje jesu li u HDZ-u spremni na kompromis Čačić je uzvratio kako je ovo preozbiljna tema koja se ne može rješavati na sastanku od sat i pol.

- Vidim da kolege iz Vlade i HDZ-a apsolutno su spremni na razgovor. I to je dobra strana - kazao je čelnik Reformista. 

Naveo je i kako postoje situacije kad Vlada i većina imaju veću odgovornost nego što je uobičajno, a to je kad nema oporbe.

- Odgovornost je u tom slučaju veća, a ne manja. Nemojmo se igrati činjenicom da smo Vlada i moramo biti svjesni činjenice da dva, tri ili pet puta treba razmisliti, ako je nema tko natjerati da razmišlja. Nažalost trenutno nema oporbe i Vlada mora biti svjesna ozbiljnosti i odgovornosti svoje pozicije - zaključio je Čačić.

Jandroković: Načelo pravednosti je vrlo važno

Ništa nije uklesano u kamenu, a sastanak je bio konstruktivan poruka je koalicijskih partnera nakon sastanka u Banskim dvorima na kojma su im premijer Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić predstavili konture nove mirovinske reformu.

- Poruka je jasna, traži se rješenje koje će sustav učiniti održivim, ispraviti sve nepravde, načelo pravednosti je vrlo važno i težit će se tome da mirovine budu što više - rekao je predsjednik Sabora i politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. 

Na pitanje je li HDZ spreman na kompromise i promjene modela, ako ih na to argumentima uvjeri stručna javnost, odgovorio je:

- Trenutno traje rasprava. Ovo su konture onoga što i kako bi trebala izgledati reforma. Ovo nije jedan zacementirani model o kojem nema razgovora. Dapače, sve primjedbe koje će sustav učiniti boljim je dobrodošao - poručio je. 

Darinko Kosor (HSLS) kazao je kako je bilo riječi o tome da bi trebalo osigurati dodatak na mirovinu i za one umirovljenike koji će primati kombinirane mirovine. 

- Imamo jednu generaciju koja će idućih 15 do 20 godina ići u mirovinu i oni bi trebali imati niže mirovine nego oni koji će mirovinu primati samo iz prvog stupa. Naravno da je to jedna nepravda prema ljudima koji su silom zakona ušli u drugi mirovinski stup - kazao je.

Vrdoljak: Dobili smo više informacija i postavili nova pitanja 

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo sastankom, ocjenjujući ga pozitivno "jer se razgovara, postavljaju se pitanja i daju odgovori".

"Ovo shvaćam kao jedan u nizu razgovora, sigurno smo dobili više informacija i postavili neka nova pitanja. Svi su shvatili da je ovo zahtjevno, treba se ući u analitiku. Nezgodno je na ovakvim sastancima sve ideje razraditi i bilateralno ćemo razgovarati s ministrom u narednom periodu. Ono što je dobro je to da se lijepo razgovara", rekao je Vrdoljak.

Hrg: Idući sastanak najvjerojatnije u četvrtak

Na pitanje daju li potporu reformi, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokršćanske stranke, Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Hrvatskoga demokratskog saveza Slavonije i Baranje Branko Hrg rekao je da reforma nije u samoj proceduri te da su prvi put kako je ova parlamentarna većina pristupili reformi na drugačiji način.

"Sada smo raspravljali u jednoj predraspravi te ćemo nakon naših prvih komentara dobiti dorađeni materijal. Nakon toga ćemo ponovno o tome raspravljati, a kada sve to usuglasimo, onda će biti gotov materijal koji će krenuti u zakonsku proceduru u javno savjetovanje i nakon toga dalje", istaknuo je.

Najavio je da će se idući sastanak najvjerojatnije održati u četvrtak, ali ne o pitanju same reforme, nego, dodao je, i o drugim temama koje su u proceduri - najmu stanova i ostalim zakonima.

Na pitanje hoće li biti izmjena predstavljenog prijedloga, Hrg je odgovorio da će vidjeti kad ga prouče. "Nakon toga ćemo dati svoje stavove i primjedbe i dogovarati se, ali ništa nije zapisano na Baščanskoj ploči", dodao je.

D. Kosor: Razgovaramo kako pronaći rješenje

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je da je sastanak bio konstruktivan, ističući kako se više-manje govorilo o ideji s kojom se slaže, a to je da se osigura dodatak za isplate iz prvog stupa za kombinirane mirovine. 

Ocijenio je da je ministar Pavić spreman za razgovor, dodajući kako za dva dana imaju sastanak predstavnika klubova ili stručnjaka koje će klubovi predložiti te da će cijelo ljeto raspravljati o tome. "Nema konačnih prijedloga i rješenja, nego razgovaramo o tome kako naći rješenja", rekao je predsjednik HSLS-a.

Razgovarali i o Zakonu o najmu stanova

Osim o mirovinskoj reformi koalicijski partneri u Banskim dvorima razgovarali su i o Zakonu o najmu stanova, koje je podijelilo vladajuću većinu. Oko tog pitanja traju daljnja usuglašavanja vladajuće većine. Uspiju li se dogovoriti zakon, koji je stigao iz resora Predraga Štromara (HNS) popravio bi se amandmanima. 

- Ne vjerujem da će doći do trećeg čitanja. Vjerujem da će se postići dogovor o ovakvom prijedlogu zakona - kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora. 

Podsjetimo, koalicijski partner SDSS, ali i HDS, HSLS i HDSSB tražili su da on ide u treće čitanje. Bili su stava da zakon nije dobro pripremljen te da se ispravljanjem jedne radi druga nepravda odnosno da nije postignuta ravnoteža između vlasnika nekretnina i zaštićenih najmoprimaca. Ivan Vrdoljak (HNS) ustvrdio je kako oko ove teme nema ratova između koalicijskih partnera nego razgovora. 

- Riječ je o kompliciranom problemu koji traje godinama, valjda da je lagan ne bi zapao HNS, ali ćemo i njega sada riješiti - ustvrdio je Vrdoljak. 

Uvjeren je da će potpredsjednik Vlade i ministar Štromar s predstavnicima većine naći rješenje. 

- Sve pametne, ozbiljne prijedloge koje će predložiti saborska većina ćemo uvrstiti u zakon i nema nikakvih problema. Samo treba riješiti problem koji do sada nitko nije riješio - zaključio je Vrdoljak.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu