Obavijesti

News

Komentari 19

Čačiću istrage nisu dovoljne: Ostajemo uz Vladu do optužnica za Miloševića i Aladrovića

Čačiću istrage nisu dovoljne: Ostajemo uz Vladu do optužnica za Miloševića i Aladrovića

Radimir Čačić je ranije ostavljao dojam da bi mogli napustiti vladajuću koaliciju ako se otvore istrage protiv članova Vlade, ali sada nam je potvrdio da će pričekati dok istrage ne završe: To će biti veoma brzo

- Dobro je da su istrage otvorene i da se napokon sve ispita. Naš stav je jasan, ako se optužni prijedlozi protiv Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića potvrde, mi nećemo biti dio vladajuće većine - rekao nam je šef Reformista Radimir Čačić.

Nakon uhićenja ministra graditeljstva Darka Horvata, Čačić je davao izjave iz kojih su mnogi tumačili da će Reformisti sa svojom jedinom zastupnicom u Saboru prestati podržavati Vladu ako bude novih istraga. Protiv potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića je ona i službeno otvorena zbog poticanje na to da se državne potpore dodjele točno određenim tvrtkama. Točnije, njih sedam je dobilo oko 700.000 kuna. On je na meti USKOK-a zajedno s bivšim ministrom Darkom Horvatom, njegovom nekadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem, državnim tajnikom Velimirom Žuncem i ravnateljicom uprave za potpomognuta područja Katicom Mišković. Tereti ih se sve zajedno da su omogućili potpore 20 tvrtki i obrta u iznosu od 2,6 milijuna kuna iako nisu ispunjavali kriterije. Za ministra Josipa Aladrovića je jučer u Vladu stigao zahtjev za skidanje imuniteta jer ga se tereti za nezakonito zapošljavanje dvije djelatnice dok je bio ravnatelj Zavoda za mirovinsko osiguranje, također tijekom 2018.

Vlada zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru Aladroviću, proučavaju zahtjev
Vlada zaprimila zahtjev za skidanje imuniteta ministru Aladroviću, proučavaju zahtjev

Aladroviću Vlada treba skinuti imunitet jer se u njegovu slučaju radi o kaznenom djelu kažnjivom zakonom do pet godina. Milošević se tereti za ozbiljnije djelo, pa nije bilo potrebe za zahtjev. Premijer Andrej Plenković je rekao danas da će o zahtjevu USKOK-a odlučiti nakon što ga prouče. 

- Ne vidim nikakav razlog da Vlada odbije skinuti imunitet Aladroviću iako je Plenković duboko uvjeren u njegovu nedužnost. I meni je teško vjerovati i za Miloševića i Aladrovića, ali zato je tu istraga koja bi sve trebala pokazati. Nije to Agrokor, pa da sve traje godinama. Uvjeren sam da će sve ići brže, pa bi već u roku tri mjeseca trebali za barem jednog od njih znati hoće li biti podignuta optužnica ili će sve biti odbačeno. Ako bude optužnica, naš stav je jasan - zaključuje Čačić.

Istina je da su slučajevi nešto jednostavniji, ali uz produživanje rokova, može se dogoditi da se u fazu optužnice dođe i za godinu, možda i  dvije godine, kada Vladi ionako ističe mandat.