News

Komentari 9

'Čak 15 milijuna mladih pčela moglo bi biti zaplijenjeno i spaljeno zbog Brexit pravila'

'Čak 15 milijuna mladih pčela moglo bi biti zaplijenjeno i spaljeno zbog Brexit pravila'

Britanski pčelar rekao je kako će njegova narudžba mladih talijanskih pčela biti 'uništena' ako ih pokuša uvesti preko granice, a taj scenarij za njega otkriva svu glupost koju su Brexit pravila donijela

Britanski pčelar koji pokušava uvesti 15 milijuna pčela u Veliku Britaniju rekao je da su ga upozorili kako bi oni mogli biti zaplijenjeni i spaljeni zbog pravila Brexita, prenosi Independent.

Patrick Murfet, direktor tvrtke Bee Equipment, želi uvesti mlade talijanske pčelu za svoj posao u Kentu i pomoći britanskim poljoprivrednicima u oprašivanju vrijednih usjeva. No, novi zakoni koji su stupili na snagu nakon što je Velika Britanija napustila jedinstveno tržište i carinsku uniju EU znače da je ulazak određenih vrsta pčela u zemlju zabranjen.

Od 1. siječnja u Veliku Britaniju mogu se uvoziti samo pčele matice. Međutim, i dalje postoji zabuna oko toga mogu li se druge vrste pčela unijeti u Veliku Britaniju preko Sjeverne Irske.

U pokušaju da izbjegne zabranu uvoza, gospodin Murfet dogovorio je da njegov uobičajeni uvoz 15 milijuna pčela iz Italije stigne preko Sjeverne Irske u travnju - ali rekao je da je upozoren da bi mogli biti 'uništeni' ako pokuša s tim.

- Ja sam strastveni pčelar, radim to gotovo 20 godina. Ovo je monumentalno glupa situacija za zemlju koja bi trebala jačati svoju proizvodnju i izvoziti dobra u svijet -  rekao je gospodin Murfet za Press Association. 

Prije Brexita, gospodin Murfet je uspio uvesti velik broj pčela od uzgajivača u Italiji, gdje je klima toplija. To je pomoglo poduzeću sa sjedištem u Canterburyju ojačati uzgojne linije i povećati broj oprašivača koji imaju farme u Velikoj Britaniji.

No, nova zabrana mogla bi ovo ugroziti, rekao je gospodin Murfet - te je vladu Borisa Johnsona pozvao da pomogne u rješavanju nereda.

Gubici su ogromni

Rekao je da su njegovi upiti u Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja o obrazloženjima iza zabrane uvoza pčela naišli na šutnju, osim e-maila u kojem stoji: 'Ilegalni uvoz bit će vraćen ili uništen, te ovršne radnje (kaznene prijave) bit će pokrenut protiv uvoznika. '

Murfet je otkrio da je za pčele već uplatio depozit od oko 20.000 funti (oko 172 tisuće kuna) i da će izgubiti gotovo 100.000 funti troškova (oko 870 tisuća kuna) ako ih ne uspije unijeti u zemlju.

- Do sada je odjel [Defra] nadzirao politiku prema kojoj je Velika Britanija samo jedna od tri zemlje u Europi koja bilježi pad pčelinjih društava. Manje medonosnih pčela znači manje oprašivanja, manje vrhunskog voća i veći uvoz - dodao je.

Defra je rekla da je svjesna problema i surađuje s dodijeljenim upravama kako bi pronašla rješenje. Glasnogovornik odjela rekao je da će pružiti smjernice uvoznicima i pčelarima što je prije moguće. 
 

Najčitaniji članci