Obavijesti

News

Komentari 130

Capak: Cijepio sam se 3. dozom. Za očekivati je da ćemo proširiti dodatno upotrebu covid potvrda

Capak: Cijepio sam se 3. dozom. Za očekivati je da ćemo proširiti dodatno upotrebu covid potvrda

Upotreba covid-potvrda u čitavoj Europi je počela u medicinske svrhe, nakon toga radi olakšavanja prelaska granica, a sada u zemljama našeg okruženja je to puno šire nego što je u Hrvatskoj, rekao je Capak

VIDEO

U KBC-u Rijeka je u ponedjeljak počelo cijepljenje zdravstvenih radnika trećom dozom Pfizera. Do sad ih je cijepljeno 500, a očekuje da će ih se u idućih par dana cijepiti još 300. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je poručio da o trećoj dozi svakog dana komuniciraju s bolnicama i ustanovama socijalne skrbi. 

- Neki su nas zatražili, naročito oni koji imaju prvu skupinu naših preporuka to su imunokompromitirani. Te doze smo pripremili, nekima smo distribuirali i Zavodi za javno zdravstvo imaju dovoljne količine cjepiva da mogu opskrbiti sve za koje je cjepivo preporučeno, a to su ljudi koji su imunokompromitirani, osobe koje rade u sustavu socijalne skrbi i korisnici su sustava, osobe u zdravstvu, svi koji imaju imunokompromitirane osobe, mogu se cijepiti sve osobe od 18 godina uz konzultacije s liječnikom i ukoliko im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze - rekao je Capak za RTL Danas te dodao kako je i on primio treću dozu prošlog tjedna nakon što je donesena odluka. 

'Borimo se da do online nastave ne dođe' 

Capak je komentirao i broj zaraženih učenika koji je na razini kao u prosincu prošle godine te poručio da je četvrti val krenuo ranije nego prošlogodišnji val. Istaknuo je kako je prošlogodišnji krenuo krajem 8. mjeseca i lagani je uspon bio do kraja 11. mjeseca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ove godine nam je porast počeo ranije, tj. početkom 7. mjeseca. Imamo kontinuirani porast broja oboljelih, hospitaliziranih osoba na respiratoru i umrlih koji je prije 2-3 tjedna doživio relativnu stagnaciju, ali je opet počeo porast i danas imamo 40 postotni porast u odnosu na prošli ponedjeljak - objasnio je Capak. 

Pavić Šimetin: 'Treću dozu ne trebaju primiti svi, morali bi imati razlog za dodatno cjepivo'
Pavić Šimetin: 'Treću dozu ne trebaju primiti svi, morali bi imati razlog za dodatno cjepivo'

Poručio je da su sve prognoze oko daljnjeg tijeka epidemije nezahvalne. 

Na pitanje je li vrijeme za online nastavu, Capak je rekao kako su oni uvijek za nastavu uživo te da se bore kako do online nastave ne dođe. 

- Ona je što se tiče akademskih razvoja učenika i socijalno-društvenih sposobnosti devastirajuća i treba napraviti sve da nastava bude uživo. Ako ćemo imati takvu epidemiološku situaciju o tome ćemo razmisliti - poručio je. 

O covid-potvrdama i prosvjedima 

Komentirao je i prosvjed ispred njegovog doma i rekao je kako to nešto drugo od onoga što se događa pred Ustavnim sudom. 

SAD: Stručnjaci su preporučili i drugu dozu za cijepljene J&J-om
SAD: Stručnjaci  su preporučili i drugu dozu za cijepljene J&J-om

- Više puta u RH je bilo preispitivano jesu li odluke Stožera u skladu s Ustavom, do sada su sve odluke bile u skladu s Ustavom, očekujem da proširena upotreba covid-potvrda bude u skladu s Ustavom. Upotreba covid-potvrda u čitavoj Europi je počela u medicinske svrhe, nakon toga radi olakšavanja prelaska granica, a sada u zemljama našeg okruženja je to puno šire nego što je u Hrvatskoj. Imamo to za neke vrste okupljanja i zdravstveni sustav i sustav socijale. Za očekivati je da će Hrvatska razmišljati u budućnosti da kao susjedne zemlje dodatno proširi covid-potvrde - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...