Obavijesti

News

Komentari 118

Capak: Ne znam točan datum, ali nove mjere će sigurno stupiti na snagu do kraja ovog tjedna

Capak: Ne znam točan datum, ali nove mjere će sigurno stupiti na snagu do kraja ovog tjedna

Sastanak Vlade i Stožera održan je na dan kada su četiri županije zabilježile rekordan broj zaraženih, a dvije su županije oborile vlastiti rekord broja smrtnih slučajeva

VIDEO

Održan je video sastanak čelnika Nacionalnog kriznog stožera i predstavnika Vlade. Nakon sastanka ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak otkrio je kada bi nove mjere trebale stupiti na snagu i komentirao trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, piše N1.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Video vijesti 19.11.2020. 01:04

Sastanak Vlade i Stožera održan je na dan kada su četiri županije zabilježile rekordan broj zaraženih, a dvije su županije oborile vlastiti rekord broja smrtnih slučajeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je Hrvatska na vrlo visokom mjestu među europskim zemljama s visokom incidencijom, a od nas je zasad najgore samo pet zemalja.

- Imamo visoke brojke. Činjenica je da te brojke stagniraju, ali na jednoj visokoj razini. Epidemiološki gledano možemo reći da imamo jednu od najviših incidencija u Europi, na 23. mjestu smo na listi zemalja EU po incidenciji. Još uvijek je pet zemalja koje imaju lošiju incidenciju od nas, a među njima je i susjedna Slovenija - rekao je Capak.

Ugostitelji očajni, planiraju i kolektivnu tužbu: 'Svaki sat, nama znači kunu više'
Ugostitelji očajni, planiraju i kolektivnu tužbu: 'Svaki sat, nama znači kunu više'

- Što se tiče mortaliteta, tu smo na 13. mjestu u EU, s 282 smrti na milijun stanovnika, a što se tiče rasta, ove dnevne skokove koje imamo pokušavamo izravnati s tjednim prosjecima. Možemo reći da je u ovom zadnjem tjednu porast u odnosu na prethodni bio 7,7 posto dok je u onom prethodnom u odnosu na onaj tjedan prije bio 4,4 posto. Dakle, skoro dvostruki je porast, s čime ne možemo biti zadovoljni. Imamo dvije županije koje imaju izrazito visoku incidenciju na sjeveru zemlje, a prosjek incidencije u ovom trenutku za Hrvatsku je viši od 800 - dodao je. 

Kada je riječ o mjerama, Capak je rekao da one u brojnim županijama strože od onih koje se odnose na nacionalnu razinu.

- Već sad imamo 10-ak županija koje su donije strože mjere, a Nacionalni stožer im je to odobrio. Oni su predložili strože mjere nego što su na nacionalnoj razini i Nacionalni stožer je to odobrio. Ono što je sadržaj tih pooštravanja mjera o kojima se razgovara je dodatno ograničavanje broja sudionika na različitim okupljanjima i skraćivanje radnog vremena ugostiteljstva i obvezivanje poslodavaca na rad od kuće gdje je to moguće, rad u smjenama A i B i smanjenje mobilnosti u javnom prijevozu - rekao je.

Srića: Situacija nije čak ni alarmantna, nego lagano, ali sigurno ide prema kritičnoj
Srića: Situacija nije čak ni alarmantna, nego lagano, ali sigurno ide prema kritičnoj

Situacija u Varaždinskoj županiji

Capak je komentirao i situaciju u Varaždinskoj županiji čiji je stožer zatražio dodatna pooštravanja.

- Pretpostavljam da će većina mjera koje je predložio županijski stožer biti prihvaćene. Među njima ima mjera koje se odnose na organizaciju škola, to je na razini vlade i o tome treba odlučiti ministar Fuchs i povjerenstvo koje se time bavi. Većina ostalih predloženih mjera bit će usvojene, s tim da imamo i prijedlog epidemioloških mjera u zajednici koju je pripremio referentni centar za epidemiologiju HZJZ-a s kojim ćemo neke od tih prijedloge koji dolaze iz županija uskladiti. Dakle, bit će na razini kako je to epidemiološka služba predvidjela.

- Ne znam točan datum kada će mjere stupiti na snagu, no sigurno je da će to biti do kraja tjedna - dodaje. 

Nalaz gotov za 15 minuta: Od ponedjeljka u Zagrebu masovno testiranje na 12 lokacija
Nalaz gotov za 15 minuta: Od ponedjeljka u Zagrebu masovno testiranje na 12 lokacija

Na pitanje o masovnom testiranju brzim antigenskim testovima u Zagrebu, Capak je rekao da Stožer pozdravlja ideju Grada Zagreba da se poveća broj lokacija za testiranje. Naglasio je da svi koji su negativni na antigenskom testiranju moraju ići na PCR testiranje.

- Oni koji su pozitivni, oni su pozitivni, oni koji su negativni moraju ići na PCR testove. Oni koji će obavljati te testove na licu mjesta, moraju imati osiguranu logistiku PCR-a za one koji ispadnu negativni na tom testu. Mi sva ta mjesta moramo povezati jednom platformom da Nacionalni stožer na vrijeme dobije informacije o novooboljelima - objasnio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu