Obavijesti

News

Komentari 32

Carina ne plaća prekovremene, sad gube milijune na tužbama

Carina ne plaća prekovremene, sad gube milijune na tužbama
1

Ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović kaže da uredno plaćaju svoje službenike. Prve presude od 400 tužbi pokazuju da to i nije istina. Država će bespotrebno izgubiti četiri do pet milijuna kuna, kažu u sindikatu

VIDEO

Carinici i poreznici će ponijeti veliki dio tereta za ovu turističku sezonu, ali u Carini raste nezadovoljstvo jer im se ne plaćaju prekovremeni, a sindikat zbog toga kažu da postoji problem organizacije posla na granicama.

Članovi Carinskog sindikata Hrvatske su podigli preko 400 tužbi zbog neplaćenih prekovremenih i počeli su dobivati prve presude u svoju korist na sudu, no ravnatelj Carine Hrvoje Čović, ujedno i pomoćnik ministra financija Zdravka Marića, taj problem ignorira.

- Kod nas se događa da je ravnatelj donio odluku da prekovremene neće platiti, pa čovjek odradi 25 sati, a bude mu plaćeno četiri ili pet sati. Nevjerojatno je da ravnatelj ne plaća službenike nego stvara dodatni trošak državi na kamatama i sudskim troškovima. Samo za ove tužbe će otići četiri do pet milijuna kuna dodatnih troškova koje ne bi bilo da je poštovao zakon i Kolektivni ugovor – kaže Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske.

On upozorava da se zbog kaotičnog stanja s izbjegavanjem plaćanja prekovremenih smjene teško organizira i rad na graničnim prijelazima. U sustavu Carinske uprave radi oko 2800 ljudi, a u jednom turnusu ih je 1110, pa su ljudi iznimno nezadovoljni.
Carinska uprava je i u svom odgovoru potpuno negirala problem. Odgovorili su nam da oni zakonito i uredno evidentiraju i plaćaju prekovremene sate striktnom primjenom važećih propisa. Oni čak izražavaju zabrinutost da će njihovi službenici imati visoke troškove tužbi jer je Sindikat organizirao njihovo podnošenje iako se "uopće ne temelje na zakonskim propisima".

- Tužbe su temeljene na posve pogrešnom i nezakonitom tumačenu sindikata koji nema uporište u bilo kojem propisu. Carinska uprava ovim putem iskazuje zabrinutost zbog iznijetog stava jer je vrlo izgledno plaćanje znatnih sudskih troškova koje će teretiti naše carinske službenike, tužitelje, a s obzirom na činjenicu da Carinska uprava u skladu s pozitivnim propisima uredno obračunava i isplaćuje sav redovni i prekovremeni rad, te u današnjim postupcima nije donesena pravomoćna presuda – odgovaraju iz Carine i dodaju da "kontinuirano i učinkovito obavljaju sve poslove" koji su im propisani zakonima i propisima.

No, presude koje smo dobili na uvid pokazuju potpuno suprotno. Doduše, one su nepravomoćne, ali je jasno da je sud dao službenicima za pravo. Primjerice, po presudi suda u Zagrebu, jednoj djelatnici je potrebno isplatiti skoro 44.000 kuna za neplaćene prekovremene odrađene sate. Sud je pobio argumentaciju Carinske uprave, a uz taj trošak će Carina, ako presuda postane pravomoćna, morati platiti i preko 11.500 kuna troška. Ostale tri presude su na iznose oko 20.000 kuna koje mora platiti. Presude su tek počele stizati, a dosad niti jedan sud nije dao pravo Carinskoj upravi - ističe predsjednik sindikata Rino Štorić.

Dapače, pokazao nam je i dopise državnog odvjetništva koje zastupa Carinsku upravu u kojima se navodi "evidentno je da je službenik radio u turnusima, a koji mu sati nisu isplaćeni sukladno odredbama Kolektivnog ugovora i drugo gore navedenim propisima". Samo što državno odvjetništvo navodi znatno manje iznose koje treba isplatiti od onih koje je utvrdio sud.
No, evidentno je po presudama i tom dopisu da su carinici zakinuti za prekovremene.

- Očito nitko neće snositi odgovornost za ovaj milijunski trošak koji nastaje jer ravnatelj ne poštuje zakon. Sličnu smo situaciju imali kada je ravnatelj Čović vodio i Carinsku upravu 2011. a stigle su pravomoćne presude od prijašnjih godina za prekovremeni rad. Niti tada nije htio platiti, nego smo novac naplatili ovrhama, što je državnom proračunu napravilo dodatni trošak -zaključuje Štorić.

Nažalost, ovo nije jedinstveni slučaj u razbacivanju državnim novcem. Već smo ranije pisali kako o gotovo identičnoj situaciji i s pravosudnim policajcima koji su nedavno prosvjedovali, a tužbe stižu i Ministarstvu obrane. Postaloa je gotovo redovna situacija da odgovorni ravnatelj ili ministar odu sa svoje funkcije dok stignu pravomoćne presude, a onda se njihov nasljednik žali da mora platiti milijune sudskih troškova i kamata. Pa sve krene u krug. I tako godinama na račun poreznih obveznika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca