Obavijesti

News

Komentari 8

Carinik koji je pomagao u utaji poreza pri unosu vozila iz EU dobio djelomičnu uvjetnu kaznu

Carinik koji je pomagao u utaji poreza pri unosu vozila iz EU dobio djelomičnu uvjetnu kaznu

Stjepana Stilinovića teretili su da je s Igorom Sunajkom povezao u zajedničko djelovanje još osam optuženika s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge

VIDEO

Stjepan Stilinović, nekadašnji predstojnik Carinskog ureda Zagreb II, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je proglašen krivim za tri kaznena djela udruživanja u zločinačko udruženje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u utaji poreza ili carine.
Sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu od dvije godine i jedanaest mjeseci zatvora koja je preinačena u djelomično uvjetnu kaznu tako da mora odslužiti godinu dana zatvora dok se preostalih godinu i jedanaest mjeseci neće izvršiti ako u roku kušnje od pet godina ne počini novo kazneno djelo. U kaznu će mu uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 6. srpnja 2017. do 21. kolovoza 2017., a mora podmiriti i troškove sudskog postupka u ukupnom iznosu od 647,13 eura.

Teretili su ga da je od sredine listopada 2015. do početka srpnja 2017. na području Zagreba, Slovenije i Austrije, zajedno sa Igorom Sunajko povezao u zajedničko djelovanje još osam optuženika, među kojima je bio i njegov sin Ivan Stilinović. Cilj tog udruženja, smatra Uskok, bio je stjecanje nepripadne materijalne koristi za sebe i druge u obavljanju djelatnosti trgovine vozila i zastupanja u carinskom postupku prilikom unosa vozila kupljenih u drugim državama članicama EU u Hrvatsku.

Kroz utaju poreza na prometu automobilima iz EU oštetili državu za 268 tisuća eura
Kroz utaju poreza na prometu automobilima iz EU oštetili državu za 268 tisuća eura

Tako je Sunajko, ispostavljanjem nevjerodostojnih računa trgovačkih društava uz naplatu iznosa od 200 do 1000 kuna kupcima rabljenih vozila omogućio neplaćanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih vozila u Hrvatskoj od pet posto. Time je kupcima osigurao nižu cijenu vozila, a sebi zaradu na proviziji za svako prodano vozilo. Također, ispostavljanjem i korištenjem nevjerodotojnih računa trgovačkih društava izbjegao je iskazivanje transakcija oporezivih porezom na dodanu vrijednost. Te je usluge naplaćivao od 400 do 1400 kuna.

Sve potrebno za neometanu realizaciju toga u carinskom postupku osiguravao je Stjepan Stilinović, navodi se u optužnici. Na taj su način za najmanje 18 vozila izdavanjem nevjerodostojnih računa omogućili neplaćanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila od pet posto u ukupnom iznosu od 62.345 kuna na štetu Državnog proračuna, a za najmanje 61 vozilo omogućili su neplaćanje poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 1.437.966 kuna na štetu državnog proračuna. Naplatom izdavanja nevjerodostojnih računa pribavili su Sunajku imovinsku korist od 27.208 kuna.

Trinaestero Hrvata švercali automobile: USKOK podigao optužnicu zbog utaje poreza
Trinaestero Hrvata švercali automobile: USKOK podigao optužnicu zbog utaje poreza

- Nakon provedenog postupka u kojemu smo čuli Vašu obranu, pregledali dokumentaciju te preslušali tajno snimljene razgovore vijeće je našlo dokazanim da ste počinili sva tri djela onako kako Vam se stavlja na teret. To proizlazi i iz sporazuma temeljem kojih su osuđeni neki optuženici, no prvenstveno iz razgovora koje ste vodili s ostalim optuženicima te iz njihovih međusobnih razgovora - kazala je predsjednica sudskog vijeća sutkinja Tamara Pleše.

Pojasnila je da je vijeće vrednovalo njegovo teško zdravstveno stanje kao osobito olakotnu okolnost zbog koje mu je kazna smanjena ispod zakonskog minimuma. Također, uzeli su u obzir da navedenim kaznenim djelima nije pribavio nikakvu nepripadnu imovinsku korist sebi, no omogućio ju je drugima.

Inače, optužnica je u početku obuhvaćala 13 okrivljenika od kojih se dio nagodio. U odnosu na Stilinovića postupak je zbog njegova zdravstvenog stanja razdvojen, a još uvijek se sudi dvojici optuženika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe