Obavijesti

News

Komentari 21

'Carstvo žohara': Svijet koji ostaje i nakon nuklearnog rata

'Carstvo žohara': Svijet koji ostaje i nakon nuklearnog rata
18

Postoji i jedna opasna vrsta žohara, a i ona će biti na izložbi. Radi se o madagaskarskom siktajućem žoharu. Ta vrsta je najveća na svijetu i jedina koja se glasa

VIDEO

Vi legnete spavati, mislite da je sve u redu, da je vaša kuća čista. A oni tek onda izlaze van. Ulaze vam u ladice, ulaze u hranu, priča Petar Crnčan, jedan od autora izložbe o žoharima. Nesvakidašnja izložba o životinjicama koje nitko ne voli, ali o životinjicama koje će na svijetu ostati čak i kada ljudska vrsta izumre.

- Oni su jako snalažljivi. Izuzetno su oprezni, a legenda kako žohari mogu preživjeti nuklearni udar je gotovo pa istinita - kaže Crnčan.
Iako su izuzetno izdržljivi, žohari i nisu toliko opasni. No opreza nikad dosta.

POGLEDAJTE GALERIJU:

18
| Foto: Žarko Basic/PIXSELL

- Žohari se najčešće kreću kroz kanalizaciju i onda mogu prenijeti razne bakterije u kuću ili na hranu, ako je ostavite vani. No veće opasnosti nema - dodaje Crnčan. Postoji i jedna opasna vrsta žohara, a i ona će biti na izložbi. Radi se o madagaskarskom siktajućem žoharu.

- Ta vrsta je najveća na svijetu i jedina koja se glasa. On može ugristi. Pogotovo ako ga dirate za ticala - kaže Crnčan koji dodaje kako mnogo kućanstava niti ne zna da ima žohare u kući.

- Procjenjuje se da sedam do deset kućanstava u Hrvatskoj ima žohare, a stare kuće gotovo sigurno. Većina niti ne zna da ima žohare. Oni se kreću po mraku i na svaki korak ili drugu vibraciju pobjegnu. Čak i kada pozovete stručnjake za uklanjanje, teško ih je sve ukloniti jer se zavuku u pukotine - dodaje Crnčan. Izložba se otvara danas u 19 sati u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca