Obavijesti

News

Komentari 22

Centar Zagreba na jedan dan postao je velika pješačka zona

Centar Zagreba na jedan dan postao je velika pješačka zona
9

Igrat ćemo školicu, učiti pjevati, popravljati bicikle, svirati bubnjeve. Pokazat ćemo koliko jedna ulica može biti zabavna i ugodna bez auta, poručuje Sindikat biciklista

VIDEO

U središtu grada danas se održava Dan bez automobila, a službeno su ga otvorili Milan Bandić i Davor Bernardić, gradonačelnik i predsjednik Gradske skupštine. Od 8 do 20 sati za promet motornih vozila zatvoreno je središte grada..

Danom bez automobila zbog kojeg se šira središta mnogih gradova u Europi i diljem svijeta pretvaraju u pješačke zone, završava 11. europski tjedan kretanja, a ove se godine održavao uz geslo Kretanje u pravom smjeru. Riječ je o inicijativi EU-a kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest građana o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. 

Zagrebačka žbica

U Zagrebu će se danas održati tradicionalna Zagrebačka žbica - vožnja biciklima od središta grada do savskog nasipa. Među ostalima, na Zagrebačkoj žbici sudjelovat će i timovi veleposlanstava Nizozemske i Danske, Europske unije u RH te Grada Zagreba.  

Za sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja registriralo se 2000 sudionika iz 38 država. Hrvatski gradovi aktivno sudjeluju u inicijativi od njezina početka 2002. i postižu zapažene rezultate. Koprivnica je za provedbu inicijative 2007. dobila nagradu Europski tjedan kretanja, a Zagreb je 2008. i 2011. bio finalist izbora, kao i Ivanić Grad 2009.  

Kritična MASArykova

Također, udruga Sindikat biciklista simbolično će dans organizirati akciju Kritična MASArykova. 

Oni žele upozoriti na to da u Zagrebu nedostaje prostora za pješake i bicikliste te izraziti želju da Masarykova postane biciklističko-pješačka zona. 

- Igrat ćemo školicu, učiti pjevati, popravljati bicikle, svirati bubnjeve kako bismo pokazali koliko jedna ulica može biti zabavna i ugodna bez automobila - poručuje Sindikat biciklista i dodaju: 'Kritična MASArykova je istovremeno i akcija kojom nudimo viziju budućeg izgleda grada i akcija upozorenja da i biciklisti i pješaci nestrpljivo čekaju da se konačno pristupi rješavanju problemu manjka mjesta za njih u ovome gradu':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...