Obavijesti

News

Komentari 110

Čermaku 150 milijuna godišnje, a Brođanima napokon čist zrak

Čermaku 150 milijuna godišnje, a Brođanima napokon čist zrak
1

Vlada je dozvolila opskrbu rafinerije u Bosanskom Brodu preko hrvatskih plinovoda, plin će Rusima dostavljati Crodux umirovljenog generala, a rafinerija bi na plin trebala potpuno prijeći na jesen sljedeće godine

VIDEO

Nakon godina protesta građana Slavonskog Broda zbog zagađenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu, napokon je pronađeno rješenje. Za godinu dana, rafinerija u Bosanskom Brodu bi trebala koristiti za pogonsko gorivo plin iz Hrvatske umjesto da se u njoj spaljuje teški mazut i nafta.

Vlada je danas donijela zaključak i prihvatila protokol po kojem se dozvoljava priključenje rafinerije na hrvatski plinski sustav, što omogućuje dovod plina do rafinerije. Plin bi trebao u potpunosti anulirati dosadašnja zagađenja.

Ruski vlasnik, moćni Zarubežnjeft je ugovorio dostavu plina s hrvatskom tvrtkom Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

- Konačno će se riješiti dugogodišnji problem zagađenja i to je od interesa za Hrvatsku - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić(HDZ).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premijer Andrej Plenković je također rekao da će prelaskom rafinerije na plin građani i Slavonskog Broda i oni uz rafineriju na bosanskohercegovačkoj strani imati čistiji zrak, zaštićeniji okoliš i dugoročno zdravlje.

Crodux plin je potpisao ugovor na 10 godina. Godišnja vrijednost je oko 150 milijuna kuna bruto. Umirovljeni general Čermak kaže da to nije veliki posao za njega jer od ukupne cijene, njemu ostaje tek umjerena marža, ali da mu je izuzetno drago što će se problem napokon riješiti.

- Napokon jedna pametna odluka i našlo se razuma da se to pitanje riječi. Meni je želja da se riješi zagađenje. Mi ćemo raditi na spoju plinovoda i možemo ga završiti za šest mjeseci, nakon toga i rafinerija treba promijeniti kotlovnice. Procjena je da će sljedeće jeseni rafinerija raditi na plin i da će napokon biti čisti zrak. Kod plina nema smrada, nema zagađenja, ničega - kaže nam Čermak.

Da bi projekt zaživio, potrebno je prenamijeniti produktovod Opatovac-Brod u plinovod i to je dio koji će raditi Crodux. Rafinerija nije imala mogućnosti dopremiti plin preko BiH jer nema infrastrukture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina