News

Komentari 8

Česi bijesni: U prodaji kalendar na kojemu su zloglasni nacisti

Česi bijesni: U prodaji kalendar na kojemu su zloglasni nacisti

Proizvodi koje veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj povijesti su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da netko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se pokrenula rasprava, rekao je Israng

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvao je bijes u Češkoj.

Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača Naše vojsko u srijedu u Pragu.

Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a Reinharda Heydricha i Karla Hermanna Franka te Josefa Mengelea, monstruoznog liječnika iz koncentracijskog logora Auschwitza, poznatog po stravičnim eksperimentima na logorašima.

Savez židovskih zajednica u Češkoj Republici namjerava dići tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca,  tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Christoph Israng, njemački veleposlanik u Češkoj, putem Twittera izrazio je svoje gnušanje. 

- Proizvodi koje veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj povijesti su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da netko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista,  pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

Praško gradsko vijeće već je poništilo najam prodajnog mjesta u travnju, navodeći etičke razloge.

Izdavač Naše vojsko u prošlosti izazvao je bijes prodajom šalica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu te je slučaj odbacila. 

Najčitaniji članci