Obavijesti

News

Komentari 0

Češka tvrtka gradi dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj

Češka tvrtka gradi dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj

Početak radova na budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora obilježit će se polaganjem kamena temeljaca 11. i 12. srpnja ove godine

VIDEO

Češka tvrtka specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju Woodburn Capital Partners izgradit će sunčanu elektranu kapaciteta 10 megavata (MW) u Brdovcu pokraj Zagreba i elektranu kapaciteta 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji, priopćili su u utorak iz te tvrtke.

Početak radova na budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora obilježit će se polaganjem kamena temeljaca 11. i 12. srpnja ove godine.

Menadžment tvrtke, navodi se,  aktivno radi na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije s velikim korporacijama u regiji za oba projekta. 

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec pozdravio je izgradnju elektrane na obnovljive izvore energije istaknuvši da njihova poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera te da su i sve veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebala uključivati i obnovljive izvore energije.

Što je to na krovu ukrajinske nuklearke? Satelitske snimke pokazuju čudne bijele objekte
Što je to na krovu ukrajinske nuklearke? Satelitske snimke pokazuju čudne bijele objekte

Voditelj razvoja tvrtke Woodburn Capital Partners Mirko Meděnica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju istaknuvši da su za  razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije oni prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtjevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem. 

Tvrtka Woodburn već je realizirala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 milijuna eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je postati vodeći developer i operator u području obnovljive energije, i to u regijama središnje i istočne Europe te južne Europe, a trenutno razmatra i poslovne prilike u susjednoj Bosni i Hercegovini. 

Glavni financijski direktor tvrtke Woodburn Chris Kottnauer tvrdi kako je ključno  da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora.

"Vlada Republike Hrvatske predvodi trend s obzirom na to da je donijela dugo iščekivanu uredbu o kriterijima i uvjetima za izdavanje energetskih dozvola, koja pojednostavljuje administrativne postupke i otvara vrata daljnjem rastu sektora energije iz obnovljivih izvora. Osim toga, uredba pruža potrebnu razinu transparentnosti i stabilnosti operatorima i ulagačima u području obnovljive energije i time dodatno jača sektor u cijelosti", naveo je Kottnauer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije