Obavijesti

News

Komentari 10

Chelsea Manning na slobodi: Evo kako ona danas izgleda...

Chelsea Manning na slobodi: Evo kako ona danas izgleda...
1

Nedugo nakon izricanja presuda Manning je objavio da se oduvijek osjećao kao žena, promijenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promjene spola

VIDEO

Bivša američka vojnoobavještajna analitičarka Chelsea Manning izašla je iz američkog vojnog zatvora u srijedu, sedam godina nakon što je uhićena zbog krađe povjerljivih dokumenata i njihove predaje WikiLeaksu, što je bilo najveće odavanje povjerljivih informacija u povijesti SAD-a, prenose agencije.

Prema vojnom priopćenju, 29-godišnja Manning je puštena iz zatvora u Fort Leavenworthu u Kansasu, prenosi agencija Reuters.

Manning je osuđena na 35 godina zatvora, ali ju je u siječnju, nekoliko dana prije isteka mandata, pomilovao tadašnji predsjednik Barack Obama.

Vojnikinja stara 29 godina, koja je rođena kao Bradley Manning i tako se zvala do 2013. i izražene želje da promijeni spol, središnja je figura najvećeg curenja klasificiranih dokumenata u američkoj povijesti.

Kao američki vojnik na službi u Iraku, Manning je 2010. ukrao stotine tisuća tajnih dokumenata i isporučio ih WikiLeaksu. Dokumente je prikupio radeći kao vojnoobavještajni analitičar. 

Godine 2013. proglašena je krivim po 19 od 21 točke optužnice i osuđen na 35 godina zatvora. 

Nedugo nakon izricanja presuda Manning je objavio da se oduvijek osjećao kao žena, promijenio je ime i zatražio hormonsku terapiju i operaciju promjene spola. 

Manning je iz zatvora objasnila da se ne smatra pacifisticom i da se pridružila vojsci kako bi branila svoju zemlju. Opisuje se kao humanisticu koju je za objavu dokumenata motivirala vjera u transparentnost. 

"Javnost ne može odlučiti koje su akcije ili politike opravdane ili neopravdane ako ne zna niti najosnovnije podatke o njima i učincima koje će izazvati", rekla je. 

Među dokumentima koje je dostavila Wikileaksu stotine su tisuća diplomatskih depeša, dosjea o zatočenicima u Guantanamu i izvještaja o incidentima u vojsci. 

Tužiteljstvo ju je tijekom suđenja nazvalo izdajicom čiji su potezi ugrozili živote američkih vojnika.

Obrana je tvrdila da se radi o osobi s dobrim namjerama koja je željela otkriti pravo lice rata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C