Obavijesti

News

Komentari 1

Chrysler ide u stečaj te se udružuje s Fiatom za spas

Chrysler ide u stečaj te se udružuje s Fiatom za spas
1

Zaštićeni stečaj trebao bi Fiatu dati 20 posto dioničkog udjela u Crysleru, a sindikalnom i zdravstvenom fondu Cryslera 55 posto udjela

VIDEO

Chrysler, jedan od tri stupa američke autoindustrije, u četvrtak je podnio zahtjev za zaštićenim stečajem, najavljujući preustroj i udruživanje s talijanskim Fiatom, koje treba osigurati opstanak tvrtke s proizvodnjom ekonomičnijih, kvalitetnijih i ekološki prihvatljivih vozila. Chrysler planira provesti stečaj za 30 dana, nakon čega bi Fiat postao partner s 20 posto dioničkog udjela, s mogućnošću rasta do 35 posto. Savezna vlada pristala je Chrysleru dati još osam milijardi dolara dodatne pomoći i podržati njegova jamstva.
- To je partnerstvo koje Chrysleru ne daje samo priliku da preživi, već i za procvat u globalnoj autoindustriji - rekao je američki predsjednik Barack Obama. Chrysler je najavio da će od ponedjeljka zatvarati svoje tvornice, koje će ostati zatvorene do dovršetka stečaja. Najmanje tri Chryslerove tvornice u području Detroita već su u četvrtak radnike poslale kući, jer su dobavljači prestali s isporukom dijelova iz straha da neće biti plaćeni, izvijestile su američke TV mreže. Predsjednik uprave Robert Nardelli objavio je da će se povući s dužnosti kada se dovrši postupak stečaja. Fiat i novi upravni odbor tvrtke izabrali bi predsjednika uprave. Direktor Fiata, Sergio Marchionne, izjavio je 15. travnja da bi bio spreman voditi Chrysler ako se to od njega zatraži. Predsjednik Obama popratio je stečaj Cryslera s populističkom kritikom skupine vjerovnika kompanije, koja na pregovorima s vladom nije prihvatila ponudu namire duga u razmjeru 33 centa za dolar, rekavši kako su svi bili spremni za žrtvovanje osim njih.
- Skupina investicijskih tvrtki i hedge fondova odlučila se držati izgleda za neopravdanu sanaciju novcem poreznih obveznika. Oni su se nadali da će se svi drugi žrtvovati, a da jedino oni neće morati. Neki su tražili dvostruko veći povrat od onoga što su drugi kreditori dobijaju. Ja nisam uz njih. Ja sam uz zaposlenike Chryslera, njihove obitelji i zajednice. Ja sam uz upravu Chryslera, njegove prodavače i dobavljače. Uz milijune Amerikanaca koji imaju i žele Chryslerov automobil - rekao je Obama. Ministarstvo financija nudilo je Chryslerovim vjerovnicima 2,25 milijarda dolara u gotovini ako pristanu na otpisivanja duga od 6,9 milijarda dolara, no među 46 vjerovnika, manja skupina hedge fondova odbila je dogovor, čime su stvoreni uvjeti za hitni stečaj. Ponuda od 2,25 milijarda dolara, značila bi povrat oko 33 centa za dolar duga, a disidenti među vjerovnicima vjeruju da u stečaju mogu proći bolje od toga. Mnogi stručnjaci predviđaju da će se stečajni postupak razvući u sudsku bitku i da će postati daleko složeniji nego što to predviđaju analitičari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela