Chrysler ide u stečaj te se udružuje s Fiatom za spas | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Chrysler ide u stečaj te se udružuje s Fiatom za spas

Chrysler ide u stečaj te se udružuje s Fiatom za spas
1

Zaštićeni stečaj trebao bi Fiatu dati 20 posto dioničkog udjela u Crysleru, a sindikalnom i zdravstvenom fondu Cryslera 55 posto udjela

VIDEO

Chrysler, jedan od tri stupa američke autoindustrije, u četvrtak je podnio zahtjev za zaštićenim stečajem, najavljujući preustroj i udruživanje s talijanskim Fiatom, koje treba osigurati opstanak tvrtke s proizvodnjom ekonomičnijih, kvalitetnijih i ekološki prihvatljivih vozila. Chrysler planira provesti stečaj za 30 dana, nakon čega bi Fiat postao partner s 20 posto dioničkog udjela, s mogućnošću rasta do 35 posto. Savezna vlada pristala je Chrysleru dati još osam milijardi dolara dodatne pomoći i podržati njegova jamstva.
- To je partnerstvo koje Chrysleru ne daje samo priliku da preživi, već i za procvat u globalnoj autoindustriji - rekao je američki predsjednik Barack Obama. Chrysler je najavio da će od ponedjeljka zatvarati svoje tvornice, koje će ostati zatvorene do dovršetka stečaja. Najmanje tri Chryslerove tvornice u području Detroita već su u četvrtak radnike poslale kući, jer su dobavljači prestali s isporukom dijelova iz straha da neće biti plaćeni, izvijestile su američke TV mreže. Predsjednik uprave Robert Nardelli objavio je da će se povući s dužnosti kada se dovrši postupak stečaja. Fiat i novi upravni odbor tvrtke izabrali bi predsjednika uprave. Direktor Fiata, Sergio Marchionne, izjavio je 15. travnja da bi bio spreman voditi Chrysler ako se to od njega zatraži. Predsjednik Obama popratio je stečaj Cryslera s populističkom kritikom skupine vjerovnika kompanije, koja na pregovorima s vladom nije prihvatila ponudu namire duga u razmjeru 33 centa za dolar, rekavši kako su svi bili spremni za žrtvovanje osim njih.
- Skupina investicijskih tvrtki i hedge fondova odlučila se držati izgleda za neopravdanu sanaciju novcem poreznih obveznika. Oni su se nadali da će se svi drugi žrtvovati, a da jedino oni neće morati. Neki su tražili dvostruko veći povrat od onoga što su drugi kreditori dobijaju. Ja nisam uz njih. Ja sam uz zaposlenike Chryslera, njihove obitelji i zajednice. Ja sam uz upravu Chryslera, njegove prodavače i dobavljače. Uz milijune Amerikanaca koji imaju i žele Chryslerov automobil - rekao je Obama. Ministarstvo financija nudilo je Chryslerovim vjerovnicima 2,25 milijarda dolara u gotovini ako pristanu na otpisivanja duga od 6,9 milijarda dolara, no među 46 vjerovnika, manja skupina hedge fondova odbila je dogovor, čime su stvoreni uvjeti za hitni stečaj. Ponuda od 2,25 milijarda dolara, značila bi povrat oko 33 centa za dolar duga, a disidenti među vjerovnicima vjeruju da u stečaju mogu proći bolje od toga. Mnogi stručnjaci predviđaju da će se stečajni postupak razvući u sudsku bitku i da će postati daleko složeniji nego što to predviđaju analitičari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.
Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću
NAŠLI MASOVNU GROBNICU

Pronašli masovnu grobnicu s desetak tijela kod Vukovara. Uz neka su pronašli i civilnu odjeću

Tomo Medved posjetio je u ponedjeljak lokaciju gdje se provode terenska istraživanja u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu