Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
161 komentara

CIA: Pogubljenje novinara je teroristički napad na SAD

Podsjetimo, militanti Islamske države objavili su video koji prikazuje odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Wrightu Foleyju, otetom 2012. godine

REUTERS
Foto: REUTERS
161 komentara

Američke tajne službe su potvrdile da je snimka odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Wrightu Foleyju autentična. 

- Ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya, za koje su odgovornost preuzeli džihadistički ekstremisti Islamske države (IS), njihov je prvi teroristički napad na SAD - rekao je bivši dužnosnik CIA-e. 

- Džihadistička skupina koja je objavila video snimku odrubljivanja glave Jamesa Foleya, u kojem se smrću prijeti i drugom američkom taocu, pokušava zastrašiti Sjedinjene Države i natjerati ih da prekinu američke zračne napade na IS u Iraku - rekao je Michael Morell, bivši drugi čovjek CIA-e i privremeni direktor između 2012. i 2013.

- Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD - rekao je Morell. 

Podsjetimo, militanti Islamske države objavili su video koji prikazuje odrubljivanja glave američkom novinaru Jamesu Wrightu Foleyju, otetom dok je izvještavao iz Sirije 22. studenog 2012. godine. Na početku videa stoji naslov 'Poruka Americi', a Foleyja su natjerali da pozove Amerikance na ustanak protiv svojih vlasti i borbu na strani islamista. 

Obama: Snimka je šokirala svijet

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je snimka ubojstva novinara "čin nasilja koji je šokirao cijeli svijet", piše BBC. Rekao je i da će ideologija militanata Islamske države na kraju propasti. 

- ISIS provodi genocid protiv nedužnih ljudi. ISIS nema vjeru. Jer, ubijaju i muslimane. Oni uče kako ubijati nevine. Znam da to ne bi podržao niti jedan bog - rekao je Obama i poručio militantima da će Amerika prema njima biti oprezna, ali i nemilosrdna. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message