Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
71 komentara

Cigarete će zbog reforme zdravstva poskupjeti 5 kn

Odlazak liječniku stajat će 15 kuna, kao i svaka uputnica ili recept, a bolničke participacije bit će od 25 do 3000 kuna. Cigarete će biti 5 kn skuplje

D.Urukalović
Video: D.Urukalović
71 komentara

Ministar zdravstva dr. Darko Milinović na pozornici je s bežičnim mikrofonom na glavi poput, kako sam kaže, Madonne, predstavljao prijedlog reforme zdravstva. Ipak, ništa se glamurozno iz tog prijedloga nije moglo iščitati osim niza novih nameta koje država želi uzeti građanima, uključujući i umirovljenike. Uvele bi se tako participacije od 15 kuna za svaki odlazak liječniku u primarnoj zdravstvenoj zaštiti plus još 15 kuna za svaki recept i uputnicu. Bolničke participacije bi se kretale od 25 kn do 3000 kn, ovisno o usluzi, a umirovljenicima koji imaju mirovine od 2600 kuna naviše država bi od svake uzela tri do pet posto. Doprinose umirovljenici ne bi mogli izbjeći, ali plaćanje participacija bi se moglo eskivirati uplaćivanjem mjesečne police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima izbora nema - ili plaćati policu, ili enormne iznose za participacije. Uz to što zaposleni već izdvajaju čak 15 posto od svojih plaća za zdravstvo. Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, zgrožena je prijedlogom reforme. Kaže kako će Barack Obama u Americi ukinuti takav sustav zbog nehumanosti, a mi u Hrvatskoj tek sad idemo ka njemu. Prijedlog je nazvala apsolutno neprihvatljivim. SDP-ov stručnjak za zdravstvenu politiku prof.dr. Rajko Ostojić kaže da ovakav prijedlog pokazuje potpuno nesnalaženje i nevjerodostojnost Ministarstva zdravstva. Prijašnje administrativne pristojbe od maksimalno 30 kuna mjesečno ukinute su sredinom ove godine, a zvale se ove nove pristojba, taksa, participacija ili učešće, za građane je to, kaže Ostojić, još samo jedan novi namet. Jedan od dobrih prijedloga je da se od 2009. godine za svaku kutiju cigareta plaća dodatnih pet kuna, a sav taj novac išao bi za zdravstvenu zaštitu. Dodatak bi 2010. narastao na šest kuna, a 2011. na sedam kuna. U Hrvatskoj stranci umirovljenika nimalo prijateljski nisu dočekali prijedlog reforme, a Stjepan Krajačić iz HSU-a kaže da ovakva reforma ne dolazi u obzir. Umirovljenici su, kaže Krajačić, svoje doprinose već platili dok su radili.

NAJMANJE 81 KN IĆI ĆE OD MIROVINA
Umirovljenik koji ima mirovinu 2700 kuna morao bi po novom svaki mjesec dati još 81 kunu za doprinos, što je 3 posto. Uz to, morat će plaućati i policu dopunskog zdravstvenog osiguranja 50 kuna kako bi izbjegao goleme iznose za participacije.

PLAĆATI ĆE SE SVAKI PREGLED, UPUTNICA...
STARA
Pregled 0 kuna
Recept 0 kuna
Pregled (bolnički) 15 kuna (minimalno)
Ortopedske pomagala 15 kuna
NOVA
Pregled 15 kuna
Recept 15 kuna
Pregled (bolnički) 25 kuna (minimalno)
Ortopedska pomagala 50 kuna

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message