Obavijesti

News

Komentari 217

Gotovina o Maslenici: Tu smo stekli sva znanja za pobjedu

Gotovina o Maslenici: Tu smo stekli sva znanja za pobjedu
15

Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje, u kojoj smo stekli sva taktička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede, rekao je Gotovina

VIDEO

U Zadru se obilježava 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije "Maslenica '93.", a na svečanosti sudjeluju predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović. 

Kao što je i najavio, na obljetnicu je došao i general Ante Gotovina koji se u svom govoru prisjetio vojne akcije.

- Kako sam se osjećao te 1993.? Osjećao sam se 20 godina mlađe, ali jednako ponosan na sve svoje prijatelje suborce. Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje, u kojoj smo stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede - rekao je Gotovina, a prenosi Dnevnik.hr

Istaknuo je kako su akcijom Maslenica spojeni sjeverni i južni dio Hrvatske.

- Bila je to akcija u kojoj smo stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede. Naša se domovina razvija u miru i danas smo članica NATO-a, a naši vojnici sudjeluju u  mirovnim operacijama u svijetu - kazao je general. Dodao je da se posebno sjećamo naših poginulih, a s njihovim obiteljima i braniteljima dijelimo ponos i tugu a da, kao slobodni ljudi, ponosno i optimistično gradimo domovinu i budućnost, te je položio vijenac na središnjem križu gradskog groblja.  

U spomen na poginule hrvatske branitelje položili su vijence i zapalili svijeće i premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko  te izaslanstva oružanih snaga, ravnateljstva policije, zadarske županije i grada, udruga proizišlih iz domovinskog rata i braniteljskih udruga, ureda državne uprave te političkih stranaka. Lovorov vijenac su položili i ispred spomen obilježja Treće  bojne Četvrte gardijske brigade  "Imotski sokolovi" u ulici Ante Starčevića u Zadru.

Josipović: Pred nama su nove bitke koje ćemo dobiti

U svom govoru, predsjednik Josipović obratio se generalu Gotovini.

- Gospodine generale, Vi ste na jedan način simbol pobjede u Domovinskome ratu, ali nakon svih bitki koje ste dobili zajedno s ostalim s braniteljima, danas mi se najviše sviđa ona golubica koju ste pustili na dočeku u Zadru. Ta je golubica simbol mira koja poručuje da je rat davno završio i da su pred nama neke druge bitke za Hrvatsku koje ćemo također dobiti - rekao je predsjednik Josipović. 

Dodao je kako Hrvatska još uvijek nije pravedno društvo zbog repova rata i privatizacije, te da još uvijek ima puno onih koji ne razmišljaju o svojim sugrađanima koji nemaju za kruh ili obrazovanje djece. Josipović je izrazio uvjerenje da će Hrvatska postati pravedno društvo, jer imamo institucije koje su sposobne to postići.

- Naše institucije imaju odgovor na današnje probleme. Hrvatsku ćemo učiniti uspješnijom, zemljom mira, tolerancije i demokracije u kojoj će biti mjesta za sučeljavanja različitih stajališta - poručio je predsjednik.

Milanović: Hrvatska nije barbarska država

Generalu Gotovini obratio se s govornice i premijer Zoran Milanović koji je istaknuo da smo bili presretni presudom Haškoga suda, i to ne samo zbog slobode naših generala, nego i činjenice da je skinuta ljaga s čitave države.

- Hrvatska je tom presudom oslobođena odgovornosti da smo barbarska država koja postupa necivilizirano. Hrvatska je išla težim, ali ispravnim putem i tako ćemo nastaviti i kada uđemo u Europsku uniju. Mi smo mala nacija koja se pridržava pravila, ali i od drugih očekujemo da se tako ponašaju i ne potpaljuju strasti - naglasio je Milanović.

Dodao je kako Maslenica nije označila kraj rata, nego početak kraja, određujući ono što će se događati kasnije do konačnoga oslobođenja. Na kraju je pozvao sve na jedinstvo te više samosvijesti i samopoštovanja u izgradnji bogatije i superiornije države.

Braniteljima se na veličanstvenoj pobjedi zahvalio i predsjednik Sabora Josip Leko

Poslije njihovih govora general Ante Gotovina je izjavio kako mu je bilo drago ponovno vidjeti svoje suborce i prijatelje. Govore trojice predsjednika ocijenio je realnima, jer su govorili o budućnosti. Najviše vremena proveo je s ministrom obrane Kotromanovićem, koji je pak podsjetio da je Maslenica omogućila i oslobađanje brane Peruča na cetinskom području, gdje je Kotromanović u to vrijeme ratovao. Među uzvanicima je bio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 

Vojnom-redarstvenom operacijom Maslenica, Oružane snage Republike Hrvatske su u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C