Obavijesti

News

Komentari 93

Cijeli porodiljni - puna plaća? 'Mjera bi dala rezultate, ali...'

Cijeli porodiljni - puna plaća? 'Mjera bi dala rezultate, ali...'
1

IMA LI NADE KOD NADE? Povećanje naknada za drugih šest mjeseci s 2600 na 4000 kuna je godišnji trošak od 350 milijuna kuna. Potpuno ukidanje limita, prema grubim procjenama, trebalo bi stajati još toliko

VIDEO

Da postoji snažna politička volja roditeljske naknade za drugih šest mjeseci mogu se odmah delimitirati, stav je vodećih demografa u zemlji na najavu kako bi ta mjera trebala stupiti na snagu iduće godine, kad nas čekaju parlamentarni izbori.

No još nema jasnog odgovora hoće li se ta mjera primjenjivati od početka godine. Plan je i da očevi neposredno nakon rođenja djeteta dobiju deset dana plaćenih u visini pune plaće.

350 milijuna kuna stoji povećanje naknada s 2600 na 4000 kuna

- To se uklapa u naše mjere ravnopravnog roditeljstva. Ta mjera je nešto što nas svakako čeka - poručila je resorna ministrica Nada Murganić. Susjedna Slovenija tu mjeru ima od 2003. godine, traje 30 dana, a naknada tijekom njegova korištenja iznosi 90 posto pune plaće oca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cilj mjera zapisanih u novoj demografskoj strategiji je zaustaviti egzodus i povećati broj rođenih u zemlji. Delimitiranje rodiljnog dopusta za drugih šest mjeseci mjera je koja stoji u izbornom programu HDZ-a, a kao neispunjena mjera stoji i 7500 kuna za svako novorođeno dijete, ali je za sad nitko ne spominje. Demografi upozoravaju da se ključni problemi znaju i bez strategija te da ih konačno treba rješavati.

7.500 kuna HDZ je obećao isplatiti za svako novorođeno dijete

- Svaka Vlada do sada donosi svoje programe, a to znači da se bježi od problema - slažu se stručnjaci.

I ekonomist Drago Jakovčević je stava da bi ova mjera već sutra trebala biti realizirana.

- Ta mjera bi dala rezultate. Što će nam proračunski suficit ako nećemo imati ljude u zemlji. Ako ne možemo osigurati ostanak i opstanak ljudi na ovim prostorima, onda je bolje da se ni ne bavimo ekonomijom ni politikom - oštar je Jakovčević koji smatra da se ovakve mjere, kao i povećanje plaća u zemlji, moraju provoditi bez obzira na to što će to dovesti do rasta deficita.

10 dana očevima koji bi bili plaćeni u visini pune plaće mjera je u - planu

Povećanje naknada za drugih šest mjeseci s 2600 na 4000 kuna je godišnji trošak od 350 milijuna kuna. Potpuno ukidanje limita, prema grubim procjenama, trebalo bi stajati još toliko. A u izbornom programu vodeća stranka je zacrtala da će omogućiti dječje vrtiće svoj djeci i pristupačne cijene roditeljima. Maganić je rekla da će se 200 novih vrtića graditi, i to u kombinaciji državnog proračuna i EU sredstava.

- Obnavlja se ili gradi 500 vrtića - kaže ministrica.

Radi se iskreno i predano...

- Nije mi neugodno što još nismo ispunili obećanje, ali predano radimo, rekla je ministrica lani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...