Obavijesti

News

Komentari 236

Cijeli život u jednoj torbi: Što sve izbjeglice nose sa sobom

Cijeli život u jednoj torbi: Što sve  izbjeglice nose sa sobom
11

Brojne izbjeglice iz zemalja Bliskog istoka i Afrike ostavili su svoje domove i praktički cijeli život strpali u jednu torbu. Pogledajte što su sve sa sobom ponijeli

VIDEO

Brojne izbjeglice koje ovih dana preplavljuju Europu i svojih su zemalja pobjegle glavom bez obzira. Ostavili su svoje domove i praktički cijeli život strpali u jednu torbu. Pogledajte što su sa sobom uspjeli ponijeti i što su sve zabilježili reporteri International Rescue Committeea.

Aboessa (20), Damask, Sirija

Tyler Jump/International Rescue Committee

Sa svojim suprugom i 10-mjesečnom kćeri pobjegla je nakon što su se rasplamsale borbe u predgrađu Damaska gdje je živjela. Nakon prelaska granice s Turskom u toj je zemlji provela neko vrijeme, a onda se u gumenom čamcu dokopala obala Europe. Iako su ih turski policajci zaustavili i oduzeli im motor broda, oni su veslali i tako se probili do Grčke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tyler Jump/International Rescue Committee

Aboessa je u svoju torbu stavila kapicu za bebu, lijekove, bocu sterilne vode, hranu za dijete, čarape za dijete, analgetike, dokumente, novčanik, punjač za mobitel i žutu narukvicu. 

Omran (6), Damask, Sirija

Tyler Jump/International Rescue Committee

Mali Omran sa svojom je obitelji krenuo za Njemačku. Sve što je ponio bio je plavi ruksak.

U torbu je stavio jedne hlače, jednu majicu, nešto lijekova, slatkiše, sapun, četkicu za zube, pastu za zube i flastere. 

Tyler Jump/International Rescue Committee

Kunduz (17), Afganistan

Ovaj tinejdžer putovao je stotinama kilometara kako bi pronašao sigurno utočište. Hodao je pješke do Turske, a cijelo je vrijeme bio u kontaktu s prijateljem koji je uspio doći do Njemačke. 

On je  ponio tenisice, jednu košulju, jedne hlače, par čarapa, tablete, dva mobitela, nešto novca, zubnu pastu, četkicu za zube, gel za kosu...

Farmaceut (34), Sirija

Želio je ostati anoniman, a njegova priča slična je ostalim tužnim izbjegličkim pričama. Kad je izbio rat u Siriji, ovaj je muškarac slušao priče svoga oca koji je osam godina živio i radio u Njemačkoj dok je studirao medicinu. Farmaceut je želio sličan život, mir i nadu u bolju budućnost. Sa svojom obitelji pobjegao je u Tursku gdje je susreo krijumčare koji su ga prevezli u Europu. On i obitelj proživjeli su svašta na svom putu pa čak i potonuće broda kojim su se dovezli do Grčke kada su gotovo sat vremena bili u vodi prije nego su spašeni. 

Sa sobom je ponio tek malenu torbicu u koju je stao novac, stari mobitel, smartphone, punjači za mobitel, slušalice i memorijska kartica od 16 GB s fotografijama obitelji. 

Nour (20), Sirija

Nouru su najveća strast glazba i umjetnost. Sedam godine je u svojoj domovini slikao i svirao gitaru. Kad su bombe počele padati i u blizini njegova doma, Nour je zgrabio ono što mu je najdraže i krenuo put Turske.

Ponio je osobne dokumente, sat, sirijsku zastavu, trzalice za gitaru, osobnu iskaznicu, košulju...

Obitelj, Aleppo, Sirija

Izgubili su sve, a napuštajući Siriju svatko od njih ponio je jednu ili dvije torbe. tijekom puta u Grčku njihov brod počeo je tonuti. Na njemu je bilo sedam žena, četvero muškaraca i 20 djece. Uspjeli su spasiti samo jednu torbu.

U torbi su jedna košulja, traperice, cipele, higijenske potrepštine, dokumenti, novac i češalj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag