Obavijesti

News

Komentari 3

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji zabilježile najveći pad

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji zabilježile najveći pad
1

Pad cijena stambenih nekretnina u Velikoj Britaniji ne iznenađuje. To je posljedica neizvjesnosti uoči brexita. No, ipak ekonomisti ne kriju zabrinutost: 'Loš kraj najgore godine od 2012.'

VIDEO

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji pale su u prosincu na mjesečnoj razini po najvećoj stopi od sredine 2012., dok su na godišnjoj razini porasle najsporijim tempom u posljednjih šest godina, što je posljedica neizvjesnosti uoči brexita.

Cijene kuća pale su u prosincu za 0,7 posto u odnosu na studeni, što je njihov najveći mjesečni pad od srpnja 2012., pokazali su podaci hipotekarnog zajmodavca Nationwirde, objavljeni u petak.

Na godišnjoj su razini, pak, cijene kuća u prosincu porasle za samo 0,5 posto u usporedbi s 1,9-postotnim rastom u studenome. Oba su podatka slabija nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ukratko – loš kraj najgore godine od 2012. Ostale ankete pokazuju da je potražnja kupaca naglo pala pred kraj prošle godine, dok se povjerenje potrošača pogoršalo”, kaže Samuel Tombs, ekonomist u konzultantskoj tvrtki Pantheon Macroeconomics.

Nationwide je priopćio da u 2019. godini očekuje rast cijena po niskim jednoznamenkastim stopama, no njegova prognoza ovisi o tome hoće li gospodarstvo nastaviti skroman rast, što nije sasvim izvjesno s obzirom da se bliži brexit.

Britanska premijerka Theresa May pokušava savladati snažnu oporbu u vlastitoj Konzervativnoj stranci koja se protivi njezinom dogovoru s Europskom unijom o brexitu. Zbog protivljenja tom dogovoru, sve je izglednije da će Britanija u ožujku izaći iz EU-a bez dogovora, što bi naštetilo britanskom gospodarstvu.

Britansko tržište stambenih nekretnina slabi od izglasavanja brexita na referendumu u lipnju 2016. godine, predvođeno padom cijena u Londonu. U vrijeme referenduma, Nationwideovi podaci ukazivali su na rast cijena stambenih nekretnina za otprilike 5 posto godišnje.

Mark Carney, guverner Bank of England, kazao je prošloga mjeseca kako bi u slučaju neurednog izlaska iz Europske unije – što nije osnovni scenarij središnje banke – cijene kuća mogle pasti i za 30 posto kao dio šireg gospodarskog šoka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu