News

Komentari 111

Cijepite se i budite razumni jer zdravlje je sad najveći prioritet

Cijepite se i budite razumni jer zdravlje je sad najveći prioritet

Zaboravimo sada na politiku. Zaboravimo na Stožer čije bismo loše poteze mogli nizati u nedogled. Usredotočimo se na medicinu i znanost, kao područje kojem bismo trebali dati povjerenje

"S pravim oružjem krećemo na ovaj opasan virus" – riječi su splitskog infektologa, prof.dr. Ive Ivića, čovjeka koji će se u gradu pod Marjanom prvi cijepiti protiv COVID-a. I u tim je riječima sadržano sve.

One su, među ostalim, poziv glasa razuma da učinimo ono što je u ovoj situaciji najbolje rješenje – da se cijepimo. Da promislimo ponovno. Da oni koji dvoje, sumnjaju ili kritiziraju, ponovno u glavi zavrte kotačiće logike. Zaboravimo sada na politiku. Zaboravimo na Stožer čije bismo loše poteze mogli nizati u nedogled. Usredotočimo se na medicinu i znanost, kao područje kojem bismo trebali dati povjerenje.

To je povjerenje, nažalost, iz nekih čudnih razloga bilo poljuljano posljednjih mjeseci. Tužno je što su ljudi upravo u medicinarima pronašli svojevrsne imaginarne neprijatelje, da ne kažemo licemjerno.

Jer ako slomite nogu, nećete je kod kuće sami namjestiti i zagipsati, zar ne? Otići ćete liječniku s vjerom da će vas izliječiti. Na istovjetan način trebamo se odnositi i prema cjepivu, a poražavajuća polarizacija društva, koja nas je punim intenzitetom zadesila paralelno s epidemijom, trebala bi se povlačiti pred zdravim razumom suvremenog čovjeka.

Stavimo zdravlje kao apsolutni prioritet, jer znate i sami, što vrijedi sve drugo u životu kada nema zdravlja? Mislite na svoje starije članove obitelji, na sve one s kojima ste u kontaktu, a bore se s teškim kroničnim bolestima, imunokompromitirani su, i najmanja infekcija im može biti opasna po život, a kamoli razoran virus kao što je korona.

Ne gledajte na poziv za cijepljenje kao na šuplju propagandu, za koju ni sami ne znate zašto je smatrate prevarom. Postoji niz načina da izrazite svoj revolt, a protivljenje cijepljenju ne smije biti jedan od njih. Budite razumni, budite čovječni. Cijepite se.

Najčitaniji članci