News

Komentari 14

'Cijepljenja učenika u školama neće biti, nemamo što poručiti roditeljima, oni će odlučivati'

'Cijepljenja učenika u školama neće biti, nemamo što poručiti roditeljima, oni će odlučivati'

Ministar znanosti i obrazovanja ponovio je u srijedu kako cijepljenje učenika neće biti organizirano u školama, već na za to određenim punktovima, te da će to ovisiti o odluci roditelja. To nije naređenje, dodao je

Nemamo što poručiti roditeljima o cijepljenju učenika jer je dobrovoljno. Nema naređenja. Ostaje činjenica da su cjepiva za djecu od 12 godina dozvoljena od europske regulatorne agencije. Mogu reći da bi bilo korisno da se cijepe djeca koja spadaju u rizične skupine, odgovorio je u srijedu ministar Radovan Fuchs na upit 24sata prilikom prezentacije velikog istraživanja o utjecaju pandemije korone na učenike i nastavnike u posljednje dvije godine.

Fuchs je demantirao informacije da će dobrovoljno cijepljenje učenika biti organizirano u školama. 

- Cijepljenje po školama, ne. Postoje pojedina mjesta gdje se to može napraviti. Postoji školska medicina, na kraju krajeva roditelji moraju odlučiti hoće li cijepiti svoju djecu ili ne - istaknuo je.

Maske u razredu ostaju

Inače, epidemiološke mjere u školama za novu školsku godinu trebale bi biti predstavljene u četvrtak na sjednici Vlade RH. Kako je ministar danas najavio, maske će sigurno ostati opcija za nastavu uživo za učenike od 5. razreda na dalje. Ako je neki učenik pozitivan na koronu, pojasnio je, a svi nose maske, razred ne treba ići u samoizolaciju

Na pitanje novinara hoće li mjere ipak biti "mekše", i s obzirom na to da istraživanje pokazuje kako je pandemija imala jako negativan utjecaj na učenike i nastavnike, Fuchs je kazao kako je čitav niz mjera uključen u preporuke za nastavu. Svjesni su, kaže, da postoje "rupe" u znanju zbog nemogućnosti obuhvaćanja cjelokupnog gradiva, posebno u područjima pogođenima potresom.

- Zbog toga se radi na organizaciji dopunske, dodatne i izborne nastave u školama - zaključio je.

Najčitaniji članci