Obavijesti

News

Komentari 231

'Morat ćemo obustaviti nova cjepiva, nemamo dovoljno doza'

'Morat ćemo obustaviti nova cjepiva, nemamo dovoljno doza'

Mi smo sada u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizera za proširivanje populacije, već ga sad koristimo samo za docjepljivanje, objasnio je Capak

VIDEO

Hrvatska će morati mijenjati plan cijepljenja, otkrio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Razlog tomu je nedostatak cjepiva. Neke zemlje EU-a požalile su se na sporost distribucije. Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, poručila je da nije sve samo politika te da su više puta napomenuli da smo zaštićeni kroz EU. 

'Umrlo je dvoje mladih, imali su i druge bolesti. U svijetu su već tri dokazana mutanta korone'
'Umrlo je dvoje mladih, imali su  i druge bolesti. U svijetu su već tri dokazana mutanta korone'

- Htjela bih istaknuti da sam radila u Imunološkom dugo, nije tako lako, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se proizvede velika količina. Provode se skupe i zahtjevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi se cjepivo pustilo na tržište. Ako se nešto ponavlja, onda treba dodatno vremena. Ne postoji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan da razloga zbog kojega će isporuke možda kasniti. To je normalno i što se događa, ali tako imamo sigurno iskontrolirano cjepiva - istaknula je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Capak se žali na isporuku

Pokretanje videa...

Krunoslav Capak o cijepljenju 04:03

Capak je dodao kako nisu zadovoljni isporukom i da je to "daleko od onoga što nam je bilo obećano prilikom potpisivanja ugovora."

- I još nam dodatno otežava plan cijepljenja situacija u kojoj su nam na početku dali veće količine pa sad smanjuju. Mi ćemo uspjeti cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, ali morat ćemo obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno Pfizerovog cjepiva. Nažalost, Moderna je također odstupila od doza koje je unaprijed obećala i još su nas jučer obavijestili da će kasniti tjedan dana s isporukom - rekao je dodavši kako oni po tom pitanju ne mogu učiniti ništa osim poticati Europsku komisiju da pritisne proizvođače da se drže dogovora.

- Mi kontinuirano tražimo svoja prava i molimo da nam isporuče ono što su nam obećali, nažalost, naši pokušaju su samo na tome za sada ostali. Mi smo sada u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja, nemamo dovoljno Pfizerov cjepiva za proširivanje populacije, već ga sad isključivo čuvamo samo za one koji moraju dobiti drugu dozu. Što se tiče Moderne, oni su obećali da nakon što nam kasne tjedna dana, da će iza 1. veljače isporučiti sve, nešto više od 11.000 doza. Možemo se samo nadati da će to biti tako. Imamo naznake iz EU i da će nam nešto od donacija stići koje su nam obećane zbog potresa od Moderne - rekao je. 

Danas je 643 novozaraženih, a preminula su 32 pacijenta...
Danas je 643 novozaraženih, a preminula su 32 pacijenta...

Što se tiče cjepiva AstraZeneca, Capak je rekao kako i dalje stoji da će se vjerojatno registrirati 29. siječnja te da će distribucija brzo početi nakon toga.

- Oni su dostavili količine i EK će nam odrediti koje ćemo količine dobiti i u kojem vremenu prema broju stanovnika - poručio je. 

Procijepljenost ipak moguća do ljeta 

Na pitanje kada se očekuje procijepljenost populacije, ne samo ugrožene skupine i je li zbog sadašnjih problema sve manje izgledno da to neće biti do ljeta, Capak je rekao da sve ovisi o isporuci cjepiva. 

- Mi smo spremni na puno brže cijepljenje i širi obuhvat, ali trenutno cjepiva trenutno nemamo. Ako nam AstraZeneca isporuči veću količinu, što od njih očekujemo, onda bi mi mogli puno brže cijepiti. Skupa sa svim ostalim dozama, koje su nam obećane, mislim da je moguće da do ljeta imamo veliku procijepljenost opće populacije - poručio je Capak.

Znanstvenici o mutiranom soju korone: Ako ste je preboljeli, ne znači da ste imuni na novi oblik
Znanstvenici  o mutiranom soju korone: Ako ste je preboljeli, ne znači da ste imuni na novi oblik

Dodao je kako smo kroz iduća četiri tjedna trebali primiti svaki tjedan po 17.550 doza ili po 18 kutija, a sada ćemo primiti 25. siječnja 10 kutija, 1. veljače 16 kutija, 8. veljače 16 kutija, 15. veljače 19 kutija i 22. veljače također 19 kutija.

- Smanjili su nam isporuku za 30 posto u sljedećih mjesec dana - dodao je. 

Naglasio je kako će Županijski zavodi sami morati izračunati imaju li sada doza viška za proširiti cijepljenje.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da se nada da će doći još 100.000 doza, ali da je problem isporuke dominantna tema.

- Vjerujem da će biti podržana naša zamolba da nam se dodatno osiguraju doze obzirom na potres. Što se tiče plana i programa cijepljenja, on je bio utemeljen. Imamo tri stupa vlasti u Hrvatskoj i važno je da Sabor funkcionira - rekao je Beroš na pitanje smatra li sada da je bilo pametno cijepiti saborske zastupnike. Dodao je kako je bitan i propagandni efekt koji se time postigao. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 231
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.