Obavijesti

News

Komentari 16

Cilj je postizanje gospodarskog rasta od pet posto godišnje

Cilj je postizanje gospodarskog rasta od pet posto godišnje
1

Predsjednica je zadovoljna gospodarskim rastom i smanjenjem nezaposlenosti, ali je i poručila da jedino održivi rast od pet posto može omogućiti stvarni ekonomski razvoj

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je izrazila zadovoljstvo ostvarenim pozitivnim pomacima posebice u pravcu gospodarskog rasta, smanjenju nezaposlenosti i dovođenju u red javnih financija, ali i poručila da nas ti rezultati ne smiju opustiti već 'moraju biti tek prvi korak za postizanje našeg pravog cilja, a to je rast od pet posto na godišnjoj razini'.

- Jedino takav rast može nam omogućiti stvarni ekonomski razvoj, ozbiljniji iskorak u odnosu na prosječnu razvijenost EU te bolju perspektivu i viši standard svakom hrvatskom građaninu. To je ambicija koju imam i na što ohrabrujem našu Vladu, da svi zajedno s više pouzdanja i većom ambicijom projiciramo naš gospodarski rast, ali taj rast mora biti održiv i temeljiti se na povećanju proizvodnje, zaposlenosti i izvoza - istaknula je Grabar-Kitarović na otvorenju 26. osječkog proljetnog i 20. obrtničkog sajma, na kojem se do 3. ožujka predstavlja oko 180 domaćih i inozemnih izlagača. 

Diže nam se, ali nam i pada: BDP raste, ali sporije nego lani
Diže nam se, ali nam i pada: BDP raste, ali sporije nego lani

Predsjednica je rekla i kako u većem dijelu razvoja suvremene i neovisne Hrvatske prinos proizvodnje, zaposlenosti i izvoza gospodarskom razvoju nije bio dovoljno vrednovan i potican, već je naprotiv gospodarski rast bio zasnovan na potrošnji i investicijama u sektorima koje su se temeljili na uvozu. Gospodarstvo nam je nastavilo biti u neprekidnoj strukturnoj krizi koja i danas ima za posljedicu nedovoljnu konkurentnosti i nisku produktivnost. To je osobito došlo do izražaja tijekom šest kriznih godina kada smo izgubili više od 10 post BDP-a i oko 180 tisuća radnih mjesta. Posljedice toga, iako već četvrtu godinu ostvarujemo umjereni rast, osjećamo i danas, naglasila je predsjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stoga smatra da 'jasna, nedvosmislena i učinkovita potpora državnih institucija hrvatskom gospodarstvu, uz poštivanje postulata slobodne tržišne utakmice i vladavinu prava, ne smiju biti tek prazne riječi'. 

BDP porastao za 2,6 posto, no rast je sporiji nego godinu prije
BDP porastao za 2,6 posto, no rast je sporiji nego godinu prije

- Takva potpora jamac je gospodarskog uspjeha i društvenog napretka, a time i stabilnosti pa i vjerdostojnosti i uspješnosti državne politike - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac iznijela je podatke da je u okviru Vladina projekta Slavonija, Baranja i Srije" do sada ugovoreno 8,9 milijardi kuna, odnosno 48 posto od ukupno predviđenog iznosa.

Od toga je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno 3,3 milijarde kuna, a samo na području grada Osijeka 1,2 milijarde kuna, navela je Žalac, ističući da Slavonija i Baranja ponovno moraju biti područje u koje se dolazi, a ne koje se napušta.

Ministrica Žalac je istaknula i kako su proljetni i obrtnički sajam najznačajnije sajamske priredbe u Osijeku s temom poljoprivrede i obrtništva regije. 

Klizimo dolje: BDP će nam biti anemičan, taj rast nije održiv...
Klizimo dolje: BDP će nam biti anemičan, taj rast nije održiv...

Proljetni sajam uz ostalo okuplja izlagače poljoprivrednih strojeva i opreme, kao i izlagače s područja ratarstva, povrtlarstva, pčelarstva ili ruralnog turizma, dok se na Obrtničkom sajmu izlažu proizvodi za opremanje obrtničkih radionica i prodavaonica te obrtničkog stvaralaštva. 

Tijekom posjeta Osijeku predsjednica Grabar-Kitarović nazočit će i obilježavanju početka radova na poddionici stara luka Tranzit, u okviru projekta Uređenje desne obale rijeke Drave. Vrijednost radova na toj poddionici iznosi 55,75 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 120 milijuna kuna. Realizacijom cjelokupnog projekta uređenja desne obale Drave Osijek će imati višu razinu zaštite od poplava, a ujedno će se i spojiti Donji i Gornji grad pješačko - biciklističkom stazom u dužini od 6 kilometara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS