Obavijesti

News

Komentari 17

'Cilj je sačuvati radna mjesta. I dalje ćemo pomagati onima koji su najugroženiji u ovoj krizi'

'Cilj je sačuvati radna mjesta. I dalje ćemo pomagati onima koji su najugroženiji u ovoj krizi'
1

U listopadu ističu mjere pomoći u gospodarstvu. Ugostitelji najavljuju kako će lokale morate zatvoriti ukoliko se ne nastave, a prijevoznici ističu kako su im prihodi pali za čak 98 posto. Ministri poručuju da sve razmatraju

VIDEO

Svjesni smo situacije i rekao bih u ovom trenutku da ćemo nastaviti dalje s mjerama u određenom kontekstu, odnosno u određenom postotku. Bitno je napomenuti da sada imamo i Plan oporavka i da ćemo dio tih sredstava usmjeriti na očuvanje radnih mjesta, poručio je u srijedu ministar rada Josip Aladrović na upit što dalje kad u listopadu isteknu mjere pomoći gospodarstvu. 

Na stolu su, istaknuo je, tri opcije o kojima razgovaraju, a koje će do kraja tjedna iskomunicirati s poduzetnicima.

- Do kraja tjedna ćemo definitivno definirati koliko država to može izdržati, odnosno koliko u proračunu imamo novca i u skladu s našim fiskalnim kapacitetima ćemo ići na dodatne mjere. Mislim da ćemo svi biti na neki način zadovoljni jer je cilj očuvati radna mjesta, ući u fazu jeseni s optimizmom u ekonomskom pogledu i moramo se potruditi da to zaista učinimo na adekvatan način. Da budem iskren, neće biti svi obuhvaćeni nego oni najugroženiji - istaknuo je Aladrović.

Škole u Imotskoj krajini na sto muka: Kako će dolaziti učenici i nastavnici iz susjedne BiH?
Škole u Imotskoj krajini na sto muka: Kako će dolaziti učenici i nastavnici iz susjedne BiH?

Od pregovora sa sindikatima oko povećanja plaća, koje su također na redu čekanja, Aladrović očekuje da svi budu razumni. 

- Da budemo svi svjesni što nam se dogodilo u pogledu makroekonomskih očekivanja, BDP-a u drugom kvartalu, i očekujem konstruktivan dijalog. Moramo svi biti svjesni kakva je situacija. Ne bih prejudicirao ishod pregovora, ali da imamo fiskalnog kapaciteta za nekako povećanje, rekao bih da nemamo - poručio je.

Ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, istaknula je kako su razgovarali već s cijelim turističkim sektorom, ne samo s ugostiteljima i prijevoznicima povremenog prijevoza, kojima je prihod pao, kako ističu, za čak 98 posto. Mole Vladu za pomoć jer će propasti. Brnjac poručuje da vode računa o svemu.

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu prvog radnog dana nove Vlade RH

- Sve su opciju na stolu, naravno da se vodi računa. Ugostiteljima se prvima pomoglo i dalje se vodi računa o tome. Prijevoznici imaju pad prihoda, i putničke agencije isto, imali smo raspravu kako im pomoći. Razgovaramo koje mogućnosti imamo, kroz program oporavka imamo smjernice što će biti prihvatljivo, što ne, koja će sredstva bit bespovratna, a koja kroz oblik zajmova - poručila je. 

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je kako je Vlada izdašno krenula u mjere pomoći, ali da treba gledati i mogućnosti. 

- Rekli smo davnih dana da se ove godine ne bavimo i da nam nije prioritetan rezultat proračuna, no i u ovakvim okolnostima treba namaknuti sredstva i osigurati opstojnost proračuna ove, ali i idućih godina. I sukladno tome ćemo napraviti jer nam je na gospodarskom planu očuvanje radnih mjesta glavni cilj - rekao je dodavši kako već postoji i model skraćenog radnog vremena. 

Krenuli na svadbu, dočekali ih specijalci: 'Slavlja zabranjena!'
Krenuli na svadbu, dočekali ih specijalci: 'Slavlja zabranjena!'

Podsjetio je i na program SURE iz kojeg ćemo dobiti preko milijardu eura u obliku zajmova, ali i na izdašnu omotnicu Plana oporavka iz EU. 

- Krenula su testiranja što možemo već ove i počekom iduće godine koristiti od toga. Krenuli smo s horizontalnim mjerama, nastavili smo podržavat, a koliko i kako dalje sve ćemo znati u idućim danima. Ja razumijem da je i velika nervoza, ali svi skupa trebamo smiriti te tenzije u smislu da ne zagovaramo da će nas dočekati ogroman val otpuštanja. Svi skupa radimo na očuvanju radnih mjesta. S naše strane su volja, želja i spremnost i sve što je u okviru naših mogućnosti ćemo staviti u funkciju - poručio je. 

Upitan ima li novca u proračunu za produljenje mjera, Marić je istaknuo kako novca nije bilo ni za prvi krug mjera, no kako su se ipak našli.

- Tako i sada gledamo što možemo naći i na koji način osigurati da se doprinese izravno iz proračuna očuvanju radnih mjesta - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer