Obavijesti

News

Komentari 62

Čistač godine genij za kemiju: Mete i misli na kvantnu fiziku

Čistač godine genij za kemiju: Mete i misli na kvantnu fiziku
1

IZNIMNO NADAREN Uz redoviti posao koji obavlja, zadarski čistač godine krije veliku ljubav prema prirodnim znanostima. Žarko uz veliku ljubav prema fizici, krije i ljubav prema biologiji

VIDEO

Zanima me zašto je svijet ovakav kakav jest. Kako je nastao? Zanima me kako su nastali bilo kakvi elementi, ispričao je za Zadarski list čistač Žarko Jusup.

Na nedavnoj dodjeli nagrada Nasmiješeno sunce, Žarko je dobio titulu najboljeg čistača godine. Tim se poslom bavi više od deset godina. I dok mu je u ruci metla kojom svakodnevno čisti mnoge zadarske ulice, Žarko u glavi ima kvantnu fiziku. Uz to i mehaniku, kemiju te svaku drugu znanstvenu disciplinu koja mu može ponuditi tražene odgovore na brojna pitanja koja ga zanimaju.

- Zanima me kako funkcioniraju elementarne sile. Način na koji se prenosi, primjerice, elektromagnetska sila. Zašto se atomi vežu jedni za druge, a zašto se helij ne veže ni za koga? Zašto? Kako je moguće otkriti planet udaljen 500 svjetlosnih godina - pita se Žarko.

Izrađuje predmete od drva

Uz veliku ljubav prema fizici, krije i ljubav prema biologiji, promatranju ptica i njihovih navika. Otac mu je bio strastveni uzgajivač ptica te je Žarko taj interes naslijedio od njega. Jako ga zanima tehnologija pa je htio studirati računarstvo na FER-u. Put ga je, kako kaže, odveo na drugu stranu. Oženio se, dobio obitelj, a onda su stigle i obaveze, kupnja stana i vraćanje kredita. U međuvremenu Žarko je za osobni gušt na Algebri završio programe za računovodstvenog servisera te sistemskog i mrežnog administratora. U samo sat vremena Žarko je sposoban sastaviti kompjutor ni iz čega.

- Ma nije to neka velika znanost - skromno tvrdi.

U svibnju će biti 11 godina otkad Žarko radi na mjestu čistača u zadarskoj Čistoći. Svojim radom pokriva područje cijeloga grada. Radi u dvije smjene. Na poslu ne mete samo ulice nego radi čitav niz poslova i obavlja gotovo sve djelatnosti. Spretno rukuje radnim sredstvima, od obične metle i trokolice, kosilice, puhalice, uličnog usisavača, motorne trokolice pa sve do vozila za sakupljanje komunalnog otpada. Ne vozi jedino kamion C kategorije. Brine se da ulice ostanu čiste i uredne i da posjetitelji i građani Zadra budu zadovoljni čistoćom i ljepotom gradskih površina.

U službi javne higijene

- To je profesija u kojoj stvarno možeš upoznati društvo, no građani često ni nisu svjesni obujma našeg posla - rekao je Žarko i dodao da je jedna od prednosti posla čistača to što je često sam. Na pamet mu tad znaju padati razne stvari i pitanja vezana uz fiziku, kemiju, biologiju i ostale prirodne znanosti. Uza sve to, ovaj je čistač godine i veliki ljubitelj ZF knjiga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca