Obavijesti

News

Komentari 27

Cjelodnevna nastava probno će trajati četiri godine, više neće biti domaćih zadaća i instrukcija

Cjelodnevna nastava probno će trajati četiri godine, više neće biti domaćih zadaća i instrukcija
1

Ministar Radovan Fuchs najavio je da uskoro objavljuju javni poziv za 50 škola koje će biti uključene u pilot-projekt cjelodnevne nastave, a koja bi u svim školama trebala započeti u školskoj godini 2027/2028.

VIDEO

Vrlo skoro ćemo raspisati javni poziv za 50 škola koje bi trebale sudjelovati u ovoj eksperimentalnoj primjeni cjelodnevne škole. Vjerujem već sad da će interes biti velik, najavio je prije sjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Pilot projekt o kojem već neko vrijeme izlaze detalji još nije službeno predstavljen, u odabranih 50 osnovnih škola ulazi već ove jeseni. potvrdio je Fuchs i u četvrtak. Ministarstvo planira odabrati škole u većim urbanim središtima, kao i u manjim mjestima,  eksperiment će trajati četiri godine. 

- Svake godine provodit će analize i vidjeti rezultate takve eksperimentalne primjene da bi se za četiri godine moglo eventualno nešto mijenjati da bi program bio još bolji. To je dovoljno dug period da se mogu donositi valjani zaključci - istaknuo je ministar.

Da bi se, kako se planira, cjelodnevna nastava mogla početi u potpunosti primjenjivati od školske godine 2027/2028., potrebno je da sve škole prijeđu na jednosmjensku nastavu, te osiguraju uvjete poput kuhinja, sportskih dvorana, laobratorija, računalnih učionica i druge infrastrukture.

Kako ministar najavljuje, domaće zadaće pisat će se u školi, a neće biti potrebe ni za instrukcijama.

- Domaća zadaća koja se daje učenicima da još jedanput ponove ili napišu nešto da bi utvrdili gradivo sada se prebacuje u školu i širina tog dijela obuhvata rada s učenicima može biti u grupama, može biti pojedinačno, mogu učitelji ponavljati određene lekcije za koje misle da djeca nisu dobro usvojila - istaknuo je Fuchs, te dodao kako je jedan od glavnih ciljeva ovakve koncepcije da učenici u okviru obaveznog dijela trajanja nastave, do 14 ili 15 sati, imaju definiran period i prostor gdje će raditi dodatno na poboljšanju svojih znanja i kompetencija.

- Mi mislimo da neće biti potrebe za instrukcijama i da će na taj način one biti riješene, da ćemo polučiti bolje rezultate i da će sva djeca imati jednake mogućnosti tijekom školovanja - rekao je, istaknuvši kako instrukcije poput onih za nacionalne ispite definitivno nisu potrebne, iako se roditelji odlučuju plaćati ih.

Time bi se, smatra on, smanjila i razlika u uspješnosti između djece iz obitelji s višim i nižim stupnjem obrazovanja, pri čemu djeca iz obitelji s višim stupnjem obrazovanja i boljim standardom postižu i bolje rezultate.

- Na ovaj način zbog tih instrukcija, između ostaloga, mislimo da će ovo itekako pridonijeti da sva djeca imaju iste šanse - zaključio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.