Prosvjed Udruge Franak: Gdje ste lopovi? Izađite zastupnici! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 55

Prosvjed Udruge Franak: Gdje ste lopovi? Izađite zastupnici!

Prosvjed Udruge Franak: Gdje ste lopovi? Izađite zastupnici!
11

Prosvjedom žele pokazati kako su nezadovoljni zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u francima koji traje već gotovo pola godine

VIDEO

Članovi Udruge Franak, njih stotinjak, okupili su se u 10 sati na na Markovom trgu. Transparentima su poručili: Franak, tihi ubojica, Stop, dužničkom ropstvu, a uzvikivali su: Lopovi! lopovi! Gdje ste? Gdje ste? Izađite saborski zastupnici? Javi seeee...

Podržat su ih došli i Josip Kregar i Damir Kajin, a kasnije i Boro Grubišić te Ivan Vilibor Sinčić.

Pred ulazom u Sabor oko 10.40 sati pojavio se predsjednik Sabora Josip Leko. Dužnici su mu vikali: "Znate li koliko je mrtvih zbog franka?", "Znate li koliko ljudi pati?".

On im je rekao kako neće tako razgovarati i pozvao predstavnike Udruge na razgovor.

- Na ulici i na trgu neću odgovarati na pitanja. Ako ima predstavnika koji će predstavljati vas koji prosvjedujete, primit ću vas u Sabor. To nije problem, dapače - rekao je Leko.

Nakon njegove izjave, Leko i predstavnici Udruge Franak uputili su se u Sabor .

- Okupili smo svoje članove kako bi dobili što veću podršku od saborskih zastupnika da bi se osnovalo istražno povjerenstvo koje će utvrditi tijek novca u slučaju Franak . HNB nije dao sve potrebne podatke jesu li se banke zaduživale u švicarcima za naše kredite. Gospodin Leko nas je saslušao. Razgovarali smo o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti potrošača kojim bi se građanima po hitnom postupku vraćale preplaćene kamate , a koji je u četvrtak podnesen - rekla je Katarina Lucić iz Franka.

Udruga je do sada prikupila samo osam potpisa zastupnika za prijedlog kojim bi se osnovalo istražno povjerenstvo koje će utvrditi tijek novca za kredite isplaćivane u švicarcima, odnosno jesu li se doista i banke zaduživale u francima.

- Podrška Udruzi Franak nije samo znak simpatije, razumijevanja i sućuti. U postupak smo stavili zakon koji bi trebao riješiti dugove građana koji temeljem presude Vrhovnog suda trebaju ulaziti u privatne sporove s bankama. Želimo da građani izbjegnu sporove i da se izračun o preplaćenim kamatama tretira kao ovršna isprava. Dug građana se mora računati po dva uvjeta: da to bude najpovoljnije za dužnika i da iznos kamate ne prelazi iznos glavnice . To bi trebalo riješiti ovu lihvarsku situaciju - rekao je Kregar koji se duže zadržao među dužnicima.

Članovi Udruge Franak prosvjedom žele upozoriti kako se i dalje nisu pronašli dugoročno rješenje za problem kredita u švicarskim francima. Posebno nezadovoljstvo iskazuju prema državnim institucijama koje bi, kažu, trebale štititi interes građana, a ne moćnika:

- Ministar financija Boris Lalovac se već pola godine vrti u krug i neuvjerljivo podržava dužnike u švicarskim francima, a nedavno je i izjavio kako neće imati milosti za bankare. Čije interese Lalovac zapravo štiti? - zanima predstavnike Udruge Franak koji su ogorčeni nakon što su saznali za hitan i tajni dogovor između ministarstva financija i bankara o izmjenama zakona.

Na web stranici Hrvatskog sabora nalazi se prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima s konačnim prijedlogom zakona po hitnom postupku. Izmjena koja se nalazi u prijedlogu sugerirana je od strane Hrvatske udruge banaka i Privredne banke Zagreb, a svoju potporu dao je i Lalovac, kažu iz Franka. Udruga tvrdi da je poslala svoj prijedlog izmjena još 15. svibnja, a sve do današnjeg dana nije zaprimila povratnu informaciju.

Traže osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj Franak, Zakon o ukidanju CHF valutne klauzule u postojećim kreditima vezanim za franak, moratorij na ovrhe i deložacije do donošenja zakonske regulative o svemu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:43
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 55

VIDEO

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.