Obavijesti

News

Komentari 5

Posljednji hrvatski radnici otišli iz Libije, kući stižu u utorak

Posljednji hrvatski radnici otišli iz Libije, kući stižu u utorak
9

Radnici tvrtke Crosco uspjeli su autobusima doći do egipatsko-libijske granice od kuda nastavljaju put do Kaira. Dolazak 27 radnika u domovinu očekuje se u utorak

VIDEO

I posljednja velika skupina hrvatskih državljana, 27 radnika Crosca među kojima je pet inozemnih radnika, evakuirana je iz Libije i to kopnenim putem. Njihov konvoj je oko 18 sati stigao na libijsko-egipatsku granicu. Riječ je o radnicima koji su bili smješteni u kampu blizu Kufre, duboko u unutrašnjosti, a plan evakuacije je bio iznimno zahtjevan jer iz Kufri nisu dozvoljeni letovi zrakoplovom.

Iz kampa su autobusima krenuli u nedjelju poslijepodne, a na granici su ih dočekali predstavnici Crosca i veleposlanstva Hrvatske iz Kaira. Put od granice do egipatske prijestolnice, kojih 700-njak kilometara, prevalit će odmah danas, u Kairu će prespavati, a u Hrvatskoj se očekuju sutra navečer.

Još četiri Hrvata ukrcala su se u crnogorski trajekt Sveti Stefan II koji je oko 19 sati isplovio iz luke  Raš Lanuf i plovi prema luci Bar, piše HRT. Brod će primiti sve državljane koji budu trebali evakuaciju. Brod je zakupila ruska tvrka, a najavljeno je da će se trajektom Sveti Stefan evakuirati  i državljani Srbije, BiH, Slovačke, Turske i Kine.

Clinton: Vrijeme je da Gadafi ode

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u ponedjeljak da se Moamer Gadafi služi plaćenicima i nasilnicima kako bi ugušio pobunu vlastitog naroda. 

- Zbog svojih postupaka, izgubili su legitimitet za vođenje zemlje, a libijski narod se izjasnio. Vrijeme je da Gadafi ode, sada i bez novog nasilja i odgađanja - rekla je Clinton u Ženevi. Brojni ministri vanjskih poslova na Vijeću za ljudska prava raspravljali su o sljedećim postupcima protiv Gadafija, prenosi Reuters.

Strani mediji prenose kako su Gadafijeve snage u Tripoliju ugušile pokušaj organiziranja novog prosvjeda u ponedjeljak. CNN prenosi kako su vojni avioni bombardirali bazu na istoku zemlje, 150 kilometara od Bengazija kojeg kontroliraju Gadafijevi protivnici.

Gadafi nema kontrolu nad naftom

Proizvodnja nafte u Libiji pala je za 50 posto, a europski povjerenik za energiju, Günther Oettinger, rekao je kako Moamer Gadafi i njegov režim više nemaju kontrolu nad većinom naftnih i plinskih polja. Kaže da su odbacili prijedlog zabrane izvoza nafte iz Libije jer su postrojenja u oporbenim rukama. 

'Moj narod bi umro za mene'

Libijski vođa Moamer Gadafi za BBC je rekao kako u Tripoliju nije bilo nikakvih prosvjeda te dodao kako ga narod voli. 

- Moj me narod voli. Umrli bi za mene - rekao je Gadafi, koji Libijom vlada već 42 godine.

Odbio je priznati da su na ulicama Tripolija bile demonstracije i negirao ikakvo korištenje sile protiv prosvjednika. Dodao je da su ga SAD iznevjerile i izdale. 

- Čudi me da smo se ujedinili sa zapadom u borbi protiv Al-Q'aide, a sada kada se borimo protiv terorista su nas napustili. Vjerojatno žele okupirati Libiju - rekao je Gadafi. 

Za američkog predsjednika Baracka Obamu rekao je da je 'dobar čovjek', no da mu vjerojatno daju krive informacije, piše ABC News

SAD razmješta snage po Sredozemlju

Iz američkog ministarstva obrane objavili su kako razmještaju vojne snage oko Libije kako bi, u slučaju intervencije, imali fleksibilne položaje. SAD već ima nekoliko nosača aviona u blizini Libije, kao i vojne  baze u Italiji. Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako bi američka vojska mogla pomoći pri dostavljanju humanitarne pomoći, piše BBC

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore