Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
69 komentara

Ćorić o LNG terminalu: Radovi kreću u ožujku, u pogon 2021.

Ćorić ističe da je LNG terminal ključan za energetsku neovisnost Hrvatske, no da će i okolne zemlje imati veliku korist od njega obzirom da će uspjeti diverzificirati dobavne pravce

69 komentara

Država će sufinancirati prvu fazu izgradnju LNG terminala na Krku sa 100 milijuna eura, odlučila je Vlada. Projekt plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin procijenjen je na 234 milijuna eura, Od Europske komisije osigurano je 101,4 milija eura bespovratnih sredstava, dok su osnivači HEP i Plinacro osigurali 32,6 milijuna eura.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ideja je da LNG terminal počne funkcionirati od 1.1.2021. godine - objasnio je ministar Tomislav Ćorić te podsjetio da se radi o strateški važnoj investiciji koja će biti značajna i za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju. Početak radova ministar Ćorić očekuje već u ožujku ove godine. 

Ćorić ističe da je LNG terminal ključan za energetsku neovisnost Hrvatske, no da će i okolne zemlje imati veliku korist od njega obzirom da će uspjeti diverzificirati dobavne pravce. Dodaje kako su poduzeti svi koraci kako ne bi došlo do štete za okoliš. 

O naknadi ovisi dogovor s Mađarima 

- S obzirom na zakup koji u ovom trenutku iznosi 520 milijuna kubnih metara, očekujemo da će se operativni troškovi namirivati iz tog zakupa i takozvane SOS naknade za korištenje terminala koja će ovisiti o tome na koji način će završiti pregovori između vlasnika terminala, u ovom slučaju LNG Hrvatske i potencijalnog daljnjeg zakupitelja. Razgovori na tu temu između naše i mađarske strane nastavit će narednih mjeseci. Vjerujemo da ćemo da će tzv. SOS naknada od 1.1.2021. godine minimalno opterećivati cijenu plina, ako će je uopće biti - objasnio te Ćorić. 

- Ukoliko zakup terminala ostane na ovome, SOS naknada opteretit će cijenu plina do jednog postupnog boda, što će za prosječno kućanstvo na godišnjoj razini iznositi 35 kuna. Vjerujemo da će se ovaj udio SOS naknade u naredne dvije godine umanjiti - objasnio je. 

Istraživanje i eksploatacija na području Dinarida 

Vlada je odlučila pokrenuti i postupak nadmetanja za izdavanje dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida i odredila istražne prostore za koje se nadmetanje provodi. Oni ne uključuju područja nacionalnih parkova. 

Ministar Ćorić ističe da se radi o četiri bloka površine 12.134 kilometara kvadratna i prostire se na šest hrvatskih županija. 

- Kroz nadmetanje činimo vrlo važne korake za smanjenje energetske ovisnosti Hrvatske - objasnio je Ćorić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message