Obavijesti

News

Komentari 26

Ćorić o mjerama: Učinili smo sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji

Ćorić o mjerama: Učinili smo sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji

Ćorić je rekao da je pitanje tajminga nešto što se može propitkivati, ali drago mu je da su se socijalni partneri složili da su mjere, svojim iznosom od oko 4 mlrd. kn, sveobuhvatan paket

VIDEO

O Vladinom paketu mjera teškom gotovo 5 milijardi kuna jutros su u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' raspravljali  ministar Tomislav Ćorić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i energetičar Igor Grozdanić. 

Komentirajući izjave da su mjere trebale i ranije, Ćorić je rekao da je pitanje tajminga nešto što se može propitkivati, ali drago mu je da su se socijalni partneri složili da su mjere, svojim iznosom od oko 4 mlrd. kn, sveobuhvatan paket koji će, uvjeren je, amortizirati rast cijena.

- Njihov tajming je kreiran za cijeli paket zbog toga što smo u analizama se morali dovesti do stadija u kojem ćemo kreirati ovakav paket. S druge strane, dio tog paketa ovisi i o zakonskim promjenama, one se ne mogu dogoditi u roku od jednog dana. Dobar dio paketa je orijentiran na cijene energenata, rekao je.

Velika analiza Vladinih mjera: 'To dobro zvuči, ali pitanje je što će napraviti trgovci s cijenama'
Velika analiza Vladinih mjera: 'To dobro zvuči, ali pitanje je što će napraviti trgovci s cijenama'



Ističe da je Vlada učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji.

Kaže da se može razgovarati o tome je li moglo nešto i ranije, ali da su otvorili prostor za raspravu i da će biti onih koji misle drugačije. Dodaje da su dotaknuli najugroženije skupine, socijalno ugrožene i one koji koriste plin i da vjeruje kako su dobro pogodili. Kaže i kako je očekivana inflacija ukalkulirana u proračun, ovakav iskorak će, siguran je Ćorić, dovesti do toga da do ulaska u eurozonu porast cijena bude biti znatno manji nego što bi se inače dogodilo.

Grozdanić: "Vlada će morati napraviti još 9 do 10 koraka" 

Grozdanić pozdravlja mjere, no kaže da je to tek jedan od koraka, Vlada će morati napraviti još 9 do 10 koraka. Očekuje da ćemo imati problema još barem godinu dana.

- Trajno rješenje je ujednačavanje cijena energenata za građane i industriju. S jedne strane, ovo su dobre mjere koje su bile očekivane (...) Dugoročno gledano, ne vidim kako će Vlada dalje koračati, a problemi će biti složeniji - rekao je.

Sve mjere na jednom mjestu: Cijene ipak idu gore, veće će biti naknade, a smanjit će se PDV
Sve mjere na jednom mjestu:  Cijene ipak idu gore, veće će biti naknade, a smanjit će se PDV



- Pred nama su veliki izazovi i očekujemo, na neki način, da vidimo što će Vlada u nekom idućem vremenskom roku poduzimati što se tiče cijene energenata, a prije svega, prirodnog plina i električne energije - kaže.

Sever: "Ovo je vrlo izdašan paket" 

Na pitanje hoće li Vlada uspjeti izmjenama ublažiti udar na kućne budžete, Sever je rekao da je ovo vrlo izdašan paket, pomoći će vrlo širokom krugu građana. Dodaje kako je dobro da se PDV na plin spustio na 5 posto, barem privremeno, a da je pitanje može li se i kod struje učiniti isto, bude li takva situacija.

Zorić: "Nemamo drugog izbora, što je na stolu, to treba primjenjivati" 

Zorić je rekao da nemaju drugog izbora, što je na stolu, to treba primjenjivati, no ključno pitanje je hoće li te mjere i koliko utjecati na očuvanje gospodarske aktivnosti i standarda građana, osobito socijalno najugroženijih skupina.

- Mjere čim su objavljene, definirane su kao sveobuhvatne i široke, što doista i jesu. One jesu na tragu onoga što smo prethodnih tjedana razgovarali i tražili (...) Ključno je pitanje kakav će dati učinak, idu za time da se dobije potpora gdje je moguće i potrebno, da se smanji određena porezna presija i da se pojedine naknade smanje. Taj plimni, energetski val koji se očekuje, bio bi nešto manji i samim time podnošljiviji. Nismo zadovoljni, nitko ne može biti zadovoljan u ovakvoj situaciji, bilo bi puno bolje da smo u nekakvoj normalnoj situaciji, da normalno funkcioniramo, da tržište ne traži ovakvu intervenciju, rekao je.

Ćorić kaže da treba uočiti činjenicu da su kod nas cijene energenata prvenstveno orijentirane prema kućanstvima i niže su u odnosu na poduzetništvo. Slična situacija je, kaže i s plinom.

Sve harange i hajke: Kako sve Plenki brani suradnike koji mu Vladu i stranku uvlače u afere
Sve harange i hajke: Kako sve Plenki brani suradnike koji mu Vladu i stranku uvlače u afere



- Dugi niz godina funkcioniramo na način da je cijena struje, na neki način, socijalna kategorija. Ta činjenica nije nešto čime se možemo pohvaliti u kontekstu tržišne ekonomije, ali u ovakvim okolnostima u kojima pokušavamo uhvatiti korak s najrazvijenijim zemljama Europe, u kontekstu životnog standarda i gospodarskog rasta, mi smo osuđeni da ne radimo velike pomake, do eventualne korekcije treba dolaziti u dobrim vremenima, rekao je.

Stvar je u našoj dinamici energetske tranzicije, dodaje objašnjavajući da ona ne smije biti ni na koji način ugrožena ovom krizom i ovom situacijom. Onoliko brzo koliko budemo mogli prijeći na obnovljive izvor energije, rekao je, toliko brzo ćemo riješiti i neke disbalanse koji u ovom trenutku postoje u pojedinim dijelovima RH.

- U narednom razdoblju ćemo morati učiniti, a to i je plan ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Vlade, da uložimo što je moguće više sredstava u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i dizanje energetske učinkovitosti, što će donijeti benefite poduzetništvu i značiti rast konkurentnosti, rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"